niedziela, 31 lipca 2016

PULLA Z RODZYNKAMI





 Pulla to fiński, drożdżowy chlebek, który smakiem i strukturą przypomina naszą chałkę. Wyróżnia ją dodatek kardamonu, dzięki któremu jest dodatkowo słodka, lekko orzechowa i niezwykle aromatyczna. Co więcej dokłada się do niej rodzynki. Ja swoją pullę posypałam zmielonymi migdałami, ale tradycyjnie używa się do tego płatków migdałowych. Można ją zapleść na wiele sposób, ja wybrałam okrągły splot, który wbrew pozorom nie jest trudny do zaplecenia (rysunkowa instrukcja niżej). Najlepsza jest jeszcze ciepła, maczana w mleczku lub kawie. Jeśli przepadacie za chałką czy drożdżowymi wypiekami, to pulla na pewno wam zasmakuje.


1 duża pulla

Składniki:
  • 160 ml ciepłego mleka
  • 7 g drożdży instant
  • 1 łyżeczka cukru
  • 500 g mąki pszennej
  • 100 g cukru
  • 1 jajko 
  • pół łyżki zmielonego kardamonu
  • 25 g masła niesolonego*
  • 25 g masła solonego
  • 50 g rodzynek
  • 1 jajko + łyżka mleka do posmarowania
Przygotowanie:
  1. W misce mieszamy mleko, drożdże i łyżeczkę cukru, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 10-15 minut w ciepłe miejsce.
  2. Do drugiej miski wsypujemy mąkę, cukier, jajko, kardamon, wlewamy zaczyn. Ciasto wyrabiamy ręką lub mikserem z hakiem do połączenia składników. Dolewamy roztopione i ostudzone masło i wyrabiamy jeszcze kilka minut do uzyskania miękkiego, elastycznego ciasta.
  3. Miskę przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na półtorej godziny (ciasto powinno podwoić objętość).
  4. Rodzynki wkładamy do kubka i zalewamy wrzątkiem. Po 20 minutach odsączamy je na sitku.
  5. Wyrośnięte ciasto dzielimy na 4 kulki (po ok.230 g). Pierwszą z nich formujemy w wałek, który następnie lekko spłaszczamy, nakładamy na środek rodzynki i sklejamy brzegi (jak na ilustracji poniżej-rys.1). Powtarzamy czynności z pozostałymi 3 kulkami.
  6. Nafaszerowane wałki układamy do pozycji wyjściowej (rys.2).
  7. Przekładamy po jednym z sąsiednich wałków górą w prawą stronę (rys.3)
  8. Przekładamy wałki, których jeszcze nie ruszaliśmy górą w lewą stronę, tak aby przykryły poprzednio przełożone wałki (rys.4)
  9. Sklejamy końce wałków.
  10. Chałkę delikatnie przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na godzinę do wyrośnięcia.
  11. Wyrośniętą chałkę smarujemy roztrzepanym jajkiem wymieszanym z mlekiem i posypujemy zmielonymi lub drobno posiekanymi migdałami. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni C na 20-25 minut.



    * Jeśli nie macie masła solonego, możecie go zastąpić zwykłym i dodać do ciasta szczyptę soli.







Skandynawskie lato 2016 Uczta pod gołym niebem 2016
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...