czwartek, 21 lipca 2016

PIECZONY BAKŁAŻAN Z POMIDORAMI I MOZARELLĄ

 

Gdy macie do zrobienia w domu kilka rzeczy na raz i nie chcecie za długo siedzieć w kuchni, to ten przepis jest w sam raz dla was. Danie przygotowuje się na raty, najpierw lekko opieka się bakłażana, następnie nakłada dodatki, zapieka i w końcu pałaszuje. Jak jeść bakłażana to właśnie teraz, gdy panuje sezon i możemy dostać piękne okazy. Od kilku lat sklepy mają do zaoferowania coraz więcej odmian tego warzywa. Oprócz tej najbardziej popularnej tj. psianki podłużnej możemy dostać przecudne okrągłe tajskie bakłażany czy prążkowane, biało fioletowe. Każdy rodzaj pyszny i warty wypróbowania.
P.S. Danie sprzyja karmiącym mamom, jednak dla niektórych mozarella może być zbyt ciężkostrawna, wtedy można z niej zrezygnować i polać gotowego bakłażana jogurtem ;)


Składniki:
  • 1 bakłażan
  • oliwa
  • szczypta soli
  • suszone oregano 
  • suszona bazylia
  • 1/2 pomidora pokrojonego w cząstki lub pomidorki koktajlowe 
  • 4 oliwki pokrojone w plastry
  • 1/2 cebuli pokrojonej w drobną kosteczkę
  • 10 pomidorów suszonych, pokrojonych w mniejsze kawałki
  • 250 ml passaty pomidorowej
  • 2 ząbki czosnku, posiekane lub przeciśnięte przez praskę
  • 1/2 kulki mozarelli
Przygotowanie:

Bakłażana kroimy w poprzek i nacinamy wewnętrzne strony w kratkę. Nacieramy je oliwą, posypujemy ziołami i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C na 30-35 minut.


Bakłażany wyjmujemy, nakładamy na nie pomidory, oliwki, posypujemy cebulką, suszonymi pomidorami i świeżą bazylią porwaną na mniejsze kawałki.

Passatę pomidorową mieszamy z czosnkiem i wylewamy na dno naczynia żaroodpornego. Bakłażany ponownie wkładamy do piekarnika na 15 min. Po tym czasie wykładamy na nie plastry mozarelli i zapiekamy jeszcze 5 minut do czasu rozpuszczenia sera.

Gotuj z Anielką - szybkie obiady dla mam Z dziećmi i dla dzieci 2016

3 komentarze:

  1. Mmm wygląda cudownie <3 Aż dziwię się sama sobie, że kiedyś mogłam nie lubić bakłażana.. Ale się opamiętałam i taki zapiekany sobie podobny serwuję, pyszności <3

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się, że się do niego przekonałaś, ja wciąż mam kilka warzyw które niestety mi nie podchodzą :/

      Usuń
  2. O proszę, jak wspaniale!
    A ja zawsze mam problem z wykorzystaniem zalegajacego bakłażana...
    :)

    Dziękuję za udział w akcji 'Dla dzieci' na Mikserze.
    Kasia
    www.lejdi-of-the-house.bloog.pl

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...