czwartek, 28 lipca 2016

ZIELONA SAŁATKA Z BOBEM I BORÓWKAMI



 Bób jem zazwyczaj w najprostszej postaci tj. prosto z miseczki, łuskany na bieżąco. Te małe, zielone poduszeczki są uwielbiane przez moją całą rodzinę, dlatego postanowiłam nieco odświeżyć sałatkowe menu i skomponować nową, wykorzystując nie tylko bób, ale również borówki amerykańskie, które razem z ogórkiem nadają soczystego smaku.
Polecam przygotować większą porcję bobu, bo z doświadczenia wiem, że jakimś cudem znika bardzo szybko, a wtedy trzeba się naprawdę śpieszyć, aby go starczyło do sałatki :)

Składniki na 1 porcję:
  • 50 g bobu
  • 15 g szpinaku typu baby
  • 15 g rukoli
  • 40 g borówek
  • 2 ogórki małosolne
  • łyżka oliwy 
  • ser pecorino
Przygotowanie:
  1. Bób myjemy i gotujemy w mocno osolonej wodzie do miękkości. Odcedzamy na sitku i przelewamy zimną wodą (dzięki temu bób będzie łatwiej obierać).
  2. Ogórki kroimy pod kątem w plasterki (użyłam specjalnego noża z falbanką). Do miski wkładamy szpinak, rukolę, borówki i ogórki. Bób obieramy i dokładamy do sałatki. Całość skrapiamy oliwy i mieszamy.
  3. Pecorino cienko kroimy i nakładamy na wierzch.


Letnie owoce 2 Gotuj z Anielką - szybkie obiady dla mam Uczta pod gołym niebem 2016
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...