Polecam przygotować większą porcję bobu, bo z doświadczenia wiem, że jakimś cudem znika bardzo szybko, a wtedy trzeba się naprawdę śpieszyć, aby go starczyło do sałatki :)
Składniki na 1 porcję:
- 50 g bobu
- 15 g szpinaku typu baby
- 15 g rukoli
- 40 g borówek
- 2 ogórki małosolne
- łyżka oliwy
- ser pecorino
- Bób myjemy i gotujemy w mocno osolonej wodzie do miękkości. Odcedzamy na sitku i przelewamy zimną wodą (dzięki temu bób będzie łatwiej obierać).
- Ogórki kroimy pod kątem w plasterki (użyłam specjalnego noża z falbanką). Do miski wkładamy szpinak, rukolę, borówki i ogórki. Bób obieramy i dokładamy do sałatki. Całość skrapiamy oliwy i mieszamy.
- Pecorino cienko kroimy i nakładamy na wierzch.
Jak pięknie wyglada podana na tym stylowym talerzu!
OdpowiedzUsuńDziękuję bardzo :)
OdpowiedzUsuń