sobota, 16 lipca 2016

SAŁATKA OWOCOWA W MELONOWEJ MISECZCE


 W czasie wakacji, gdy wybór owoców jest przerażająco wielki, pochłaniam je w ilościach trzykrotnie większych niż w okresie jesienno-zimowym. Dostawa siatek z nowym "towarem" jest prawie codziennie, a gdy pojawią się już na stole wyjadam go garściami, tak naprawdę chwytam pierwszy owoc w zasięgu wzroku. Mogłabym spokojnie je jeść na każdy posiłek, a i tak miałabym niedosyt.
Ostatnio przygotowałam posiłek, który wraz z naczyniem składał się z samych owoców. Pomysł podania jest bardzo kreatywny i nie ukrywam, że pomysł zaczerpnęłam ze zdjęcia, zauważonego w internecie. Za miskę posłużył mi soczysty melon kantalupa, którego nafaszerowałam sałatką owocową i polałam jogurtem wymieszanym z malinami. Pierwsze/drugie śniadanie/deser/przegryzka - tak naprawdę jest świetny niezależnie kiedy go zjecie. 

Składniki:
  • 1 melon kantalupa
  • 80 g truskawek
  • 80 g malin
  • 2 garści jagód i borówek
  • połowa zielonego jabłka
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego + 10 malin + miód (opcjonalnie)
  • świeża mięta
Przygotowanie:
  1. Owoce myjemy, melona kroimy na pół i łyżką wydrążamy pestki, robiąc przy okazji zagłębienie na owoce (gdyby było za małe wydrążamy jeszcze trochę miąższu).
  2. Truskawki kroimy w ćwiartki, a jabłko w drobną kosteczkę. Wszystkie owoce ze sobą mieszamy i nakładamy do melonowej miseczki.
  3. W małej miseczce rozgniatamy widelcem maliny, mieszamy je z jogurtem i opcjonalnie z miodem. Polewamy nim owoce w melonie. Całość dekorujemy świeżą miętą.



Letnie owoce 2 Z dziećmi i dla dzieci 2016
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...