Letnie dni mijają tak szybko, że ledwie zauważyłam prędko zbliżający się półmetek wakacji. W tym roku mam to szczęście, że wypoczynkowi nad morzem towarzyszy ładna pogoda, aczkolwiek zdarzyło się kilka deszczowych dni. Na to jednak nie narzekam, bo mam wrażenie że w tym czasie na leśnych krzaczkach zaroiło się od jagód. Skłoniły mnie do przygotowania deseru (i to nie jednego) z wykorzystaniem ich dobrodziejstw. Postawiłam na zdrowy, lekki, 3-warstwowy deser, który podałam w słoiczkach. Dno wyłożyłam galaretką z wiśni w towarzystwie jagód, na to położyłam jogurt z miodem i domową frużeliną jagodową. Całość przybrałam pierwszymi polskimi śliwkami, borówkami i lekko słonymi pistacjami. Pychota!
2 porcje
Składniki:
- 1 szklanka wydrylowanych wiśni
- 2 szklanki wody
- cukier do smaku (opcjonalnie)
- 3 łyżeczki żelatyny + 40 ml zimnej wody
- 1 łyżka jagód
- Do garnka wkładamy wiśnie, zalewamy wodą i ewentualnie dodajemy cukier do smaku. Mieszamy, a wiśnie rozgniatamy. Całość zagotowujemy, zdejmujemy z gazu i odcedzamy.
- Żelatynę zalewamy wodą i odstawiamy na kilka minut do napęcznienia.
- Do gorącego soku z wiśni dodajemy napęczniałą żelatynę i mieszamy do rozpuszczenia.
- Mieszaninę nalewamy na dno 2 słoiczków (do ok. 1/4 wysokości) i wrzucamy kilka jagód. Słoiki wraz z resztą rozrobionej galaretki odkładamy do ostudzenia, a następnie do lodówki.
- Gdy galaretka w słoiczkach stężeje dolewamy kolejną porcję galaretki* (musi być zimna, bo w innym wypadku rozpuści warstwę galaretki w słoiku), nakładamy resztę jagód i ponownie wkładamy do lodówki do całkowitego stężenia.
WARSTWA 2
Składniki:
- 170 g jogurtu naturalnego
- 3 łyżeczki miodu
- Jogurt mieszamy z miodem.
Składniki:
- kubek jagód
- 2 łyżeczki erytrolu lub cukru
- 1/2 łyżeczki żelatyny
- 2 śliwki
- garść borówek
- garść obranych pistacji
- Jagody z cukrem wkładamy do małego rondelka i podgrzewamy do czasu, aż owoce rozmiękną i puszczą sok. Żelatynę rozrabiamy w małej ilości zimnej wody i odstawiamy do napęcznienia.
- Gorące jagody z sokiem przekładamy do kubka, dokładamy żelatynę i mieszamy do rozpuszczenia żelatyny. Ostudzamy i wkładamy do lodówki do czasu zgęstnienia na ok. godzinę/półtorej.
- Na gotową galaretkę nakładamy warstwę jogurtu, następnie frużelinę jagodową. Na koniec przybieramy wszystko pokrojonymi w plastry śliwkmi, borówkami i posiekanymi pistacjami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz