Każdy kraj ma swój zestaw dań, są one wpisane w kulturalne życie ludzi, którzy raczą nimi siebie i najbliższych. . Skandynawia ma duże pole do popisu, bo lista takich potraw jest naprawdę duża. Od słynnych szwedzkich cynamonowych bułeczek, poprzez pożywne ryby, kończąc na smakowitych deserach. Jednym z nich jest
Rødgrød
med fløde - czerwony kisiel ze śmietaną. Prosty i łatwy do zrobienia, a jako że dawniej jadałam kisiele i budynie bardzo często, postanowiłam odtworzyć dawne smaki i znów go przygotować. W domu miałam nadmiar niebieskich owoców-borówek, jeżyn i jagód, dlatego też odeszłam od oryginalnego przepisu i użyłam innych owoców. Smak oczywiście na tym nie ucierpiał. Na koniec polałam kisiele jogurtem jak przystało na prawdziwą Dunkę i zajadałam na gorąco.
3 porcje
Składniki:
- 70 g borówek
- 30 g jeżyn
- 170 g jagód
- 2 łyżeczki stewii lub innego słodzidła
- szklanka wody (250 ml) + 1/4 szklanki
- 3 łyżeczki mąki ziemniaczanej
- jogurt/śmietanka do podania
Przygotowanie:
- Do garnka wkładamy owoce i stewię, wlewamy szklankę wody. Doprowadzamy do wrzenia, po czym zmniejszamy gaz do małego i gotujemy 2-5 minut.
- Mąkę ziemniaczaną mieszamy w 1/4 szklanki wody i wlewamy do owoców w garnku cały czas mieszając do zgęstnienia.
- Gdyby kisiel był zbyt rzadki, ponownie mieszamy mąkę z małą ilością wody (najlepiej dodawać po 1 łyżeczce) i mieszamy z gorącym kisielem.
- Kisiel podajemy na ciepło lub ostudzony. Polewamy jogurtem lub śmietanką.
Mam nadzieję, że warto było poplamić deseczki ;) Kisiel wygląda mega apetycznie.
OdpowiedzUsuńCzego się nie robi dla zdjęć :D Na szczęście plamki łatwo zeszły :) + dziękuję za komentarz.
UsuńDawno nie robiłam, a jest 100 x lepszy, niż jakikowiek kupny!
OdpowiedzUsuńP.S. Mega-apetyczne zdjęcia...
:)
Dziękuję za udział w akcji 'Dla dzieci' na Mikserze.
Kasia
www.lejdi-of-the-house.bloog.pl