sobota, 2 kwietnia 2016

KLOPSIKI RYBNE Z WARZYWAMI NA SŁODKO-KWAŚNO

U mojej mamy w domu tradycją były kotlety rybne w piątek. Tata za nimi przepadał, ale to samo danie co tydzień z czasem może się znudzić. Dlatego też, te zwykłe rybno-jajeczne kotleciki wkrótce zaczęły ewoluować w nowsze, coraz bardziej urozmaicone smaki. Wkładaliśmy różne rodzaje ryby, warzywa, robiliśmy różne panierki. Niektóre przepisy były lepiej, a niektóre mniej trafione. Jednak do ulubionych należą te, których bazą nie są owoce morza jak krewetki, czy kalmary, ale zwykła biała ryba-najlepiej halibut czy dorsz. Co prawda w ostatnich latach kotlety rybne lekko wybiegły z obiegu, zastąpione innymi rybnymi przysmakami. Jednak kiedy ostatnio, przeglądając gazetę, natknęłam się na kotlety rybne wspomnienia wróciły i postanowiłam je znów przygotować.
Trafiło na małe klopsiki, które podałam na warzywach w słodko-kwaśnym sosie. Nie lubię gdy potrawy są suche, dlatego dodatki idealnie komponują się i dodają rybie świeżości. Gwarantuję, że wam zasmakują i kto wie, może również zaczniecie częściej przygotowywać podobne kotleciki? :)


Składniki:
  • pół dużej cebuli
  • łyżeczka masła klarowanego
  • 600 g dorsza
  • 1 jajko
  • 2 łyżki otrąb owsianych + do obtoczenia
  • 1 czerwona papryka
  • 1 żółta papryka
  • 2 marchewki 
  • 3 cebulki dymki
  • oliwa
  • 3/4 świeżego ananasa lub puszka ananasa w soku
  • 2 łyżki skrobi kukurydzianej
  • 1 łyżka przecieru pomidorowego
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 1 łyżka sosu chilli (można zastąpić połową/całą łyżeczką sproszkowanego chilli)
  • 2 łyżki białego octu winnego
  • 400 ml wody
  • 100 g mrożonej zielonej fasolki 
  • sól, pieprz
  • 1 kubek (320 g) ryżu jaśminowego
Przygotowanie:
  1. Połowę cebuli kroimy w małą kosteczkę i szklimy na maśle klarowanym. Dorsza myjemy i wraz z zeszkloną cebulą mielimy i porządnie odciskamy na sitku (czym lepiej ją odciśniemy, tym mniej otrąb trzeba będzie dołożyć). 
  2. Do odciśniętej ryby dodajemy jajko i 2 łyżki otrąb. Doprawiamy solą i pieprzem i dokładnie mieszamy.
  3. Z papryk usuwamy gniazda nasienne i kroimy w kwadratowe kawałki. Marchewkę obieramy i kroimy w cienkie plasterki, białe części dymek przycinamy i cienko kroimy (to samo robimy z zieloną częścią, ale ją odkładamy na później). Przygotowane warzywa wkładamy do dużego garnka z 1-2 łyżkami oliwy i stawiamy na średnim ogniu. Podsmażamy 10 minut, regularnie mieszając. 
  4. Z kawałka ananasa wyciskamy sok, aby wyszło go ok. 5-6 łyżek. W miseczce mieszamy skrobię kukurydzianą, przecier pomidorowy, sos sojowy, chilli, ocet, 400 ml wody i uzyskany sok z ananasa (lub zalewę z puszki).
  5. Po 10 minutach smażenia warzyw, wlewamy przygotowany sos i całość gotujemy na wolnym ogniu ok.15 minut, aż zgęstnieje, w połowie dorzucając fasolkę i pozostałego ananasa, pokrojonego w kostkę.
  6. W międzyczasie do garnka wsypujemy 1 kubek ryżu, zalewamy 2 kubkami wrzątku i gotujemy na średnim ogniu ok.12 minut, aż spęcznieje i wchłonie wodę. 
  7. Z masy rybnej formujemy małe kotleciki, które obtaczamy w otrębach owsianych. Na rozgrzaną patelnię wlewamy 1-2 łyżki oliwy i z dwóch stron smażymy na niej klopsiki, aby były ładnie zarumienione. 
  8. Na talerz nakładamy warzywa wraz z sosem, klopsiki i posypujemy wszystko posiekaną natką pietruszki i dymką. Podajemy z ryżem.

2 komentarze:

  1. Nie wiemy czy jadłyśmy kiedyś klopsiki z rybą, ale brzmią i wyglądają bardzo apetycznie więc kiedyś musimy je zrobić :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Koniecznie spróbujcie i dajcie znać czy smakowaly :)

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...