poniedziałek, 13 czerwca 2016

CIASTO DROŻDŻOWE Z TRUSKAWKAMI I RABARBAREM

Kulinarną pasję dzielę z moją mamą, osobą która wprowadziła mnie w tajniki gotowania. Obie uwielbiamy siedzieć w kuchni, ale również przeglądać przepisy i różne blogi. Jest to coś co niewątpliwie nas łączy, ale i tutaj mamy swoje ulubione ścieżki którymi lubimy kroczyć. Kiedy ja głównie siedzę w ciastach, deserach i słodkościach, mama podchodzi do tematu bardziej praktycznie i przegląda raczej tematykę dań codziennych-obiadowych. Jednak ostatnio mnie zaskoczyła podrzucając różne pomysły na ciasta. Czułam, że coś wisiało w powietrzu i tym czymś okazało się ciasto drożdżowe z owocami. Mogę już stwierdzić, że drożdżak to takie nasze rodzinne ciasto, które chyba nigdy nie wyjdzie z obiegu i się nam nie znudzi. Moglibyśmy je regularnie co tydzień piec (a zdarzały się takie chwile), a i tak znikałoby ze stołu w oszałamiającym tempie. Z reguły pieczemy zwykłe ciacho, bez dodatków, ale że obecnie panuje truskawkowy sezon i mamę naszła ochota na taki deser zdecydowaliśmy się lekko zboczyć z utartej ścieżki i wypróbować nowy przepis. Opłaciło się, bo wyszło prze-pysz-ne, tylko tyle powiem :D

Tym ciastem chciałabym również wirtualnie obdarować Akademię Kulinarną Whirpool, która obchodzi trzecie urodziny. Jeśli nie jesteście jeszcze zaznajomieni z tą szkołą koniecznie odwiedźcie ich stronę Akademia Kulinarna Whirlpool oraz stronę ich włoskiego gospodarza Marco Ghia. Akademio! Z okazji urodzin chciałabym złożyć najsłodsze życzenia, samych sukcesów, warsztatów z rzeszą młodych kucharzy, których będziecie zarażać pasją i chęcią do gotowania, wszystkiego co najlepsze! :)



Składniki:
  • 500 g rabarbaru 
  • 400 g truskawek
  • 2 łyżki cukru
  • 60 g masła
  • 150 ml mleka
  • 300 g mąki orkiszowe jasnej
  • 100 g cukru trzcinowego
  • 1 opakowanie drożdży instant (7 g)
  • szczypta soli
  • 2 jajka
  • 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
  • 1 łyżka melasy („black treacle”)
Przygotowanie:
  1. Rabarbar i truskawki dokładnie myjemy i kroimy w mniejsze kawałki. Rabarbar zasypujemy 2 łyżkami cukru i mieszamy.
  2. Masło rozpuszczamy w towarzystwie mleka i odstawiamy do przestudzenia, aby miało max.temp. 38 stopni C. 
  3. W misce lub dzieży miksera mieszamy ze sobą mąkę, cukier, drożdże instant i szczyptę soli. Wbijamy jajka, dodajemy ekstrakt wanilii, melasę i mieszamy do uzyskania konsystencji mokrego piasku, po czym nie przerywając mieszania dodajemy roztopione masło z mlekiem.
  4. Dno tortownicy wykładamy papierem do pieczenia, a boki dokładnie smarujemy masłem. Do środka przekładamy gotowe ciasto. Przykrywamy ściereczką i zostawiamy w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na 1-2 godziny do podwojenia objętości.
  5. Po tym czasie na wierzch wykładamy rabarbar i truskawki. Blaszkę wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C na ok. 40 minut.
Milion smaków truskawek - edycja trzecia

Zdrowe i naturalne produkty możecie znaleźć na stronie Naturalnie zdrowe
Przepis inspirowany przepisem z bloga Madame Edith
  Truskawkowe szaleństwo 2016 Świętujemy 3. urodziny Akademii Kulinarnej Whirlpool

8 komentarzy:

  1. Smakowite ciasto, piękne zdjęcia.

    OdpowiedzUsuń
  2. Jedno z najlepszych ciast świata! ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo apetyczne ciasto i to jeszcze w tak pięknych okolicznościach przyrody :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję, a okoliczności przyrody (babciny ogródek) faktycznie piękne :D

      Usuń
  4. Ciasta drożdżowe są i u mnie w domu bardzo popularne ;) Ale zawsze dodajemy jakieś owoce, w zależności od sezonu :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja bym również dodawała za kazdym razem jakieś owoce, ale mamy w domu kilku zwolenników "nagiego" ciasta :)

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...