Chleb powstał w ramach wspólnego wypiekania i okazał się jak znalazł do przygotowania na śniadanie. Dzięki temu, że wyrasta przez noc, możemy go wstawić do piekarnika następnego dnia rano i już po godzinie cieszyć jego smakiem. Dzięki wyrastaniu w lodówce, chleb ma lepszy smak, lepiej wyrośnięty miękkisz, niż ten, który wyrastałby w cieple. Nacinanie zimnego chleba staje się również znacznie łatwiejsze.
Przepis podaje składniki na 2 bochenki, ja przygotowałam chleb z 2/3 porcji i włożyłam do większej foremki.
2 bochenki o długości 22 cm
Składniki:
- 400 g aktywnego zakwasu pszennego*
- 450 g wody
- 670 g mąki orkiszowej typ 850 lub niższy
- 70 g mąki kasztanowej (można zastąpić żołędziową)
- 15 g soli
- Wszystkie składniki łączymy i wyrabiamy w robocie na niskich obrotach przez 5 minut. Zwiększamy obroty i wyrabiamy jeszcze 2 minuty. Jeśli wyrabiamy ręcznie powinno to potrwać 10 minut, podsypując co jakiś czas blat mąką.
- Ciasto przekładamy do dużej miski, przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na 1,5 godziny.
- Po tym czasie składamy ciasto - wilgotną ręką wyciągamy każdy z boków ku górze i składamy do środka. Po 40 minutach powtarzamy czynność.Przykrywamy folią i odstawiamy do wyrośnięcia na 2 godziny.
- Ciasto dzielimy na 2 części i przekładamy do 2 nasmarowanych podłużnych foremek. Wkładamy je do reklamówek i wstawiamy na noc (10-12 godz.) do lodówki.
- Rano wyjmujemy chleby i rozgrzewamy piekarnik do 240 stopni C. Bochenki opruszamy mąką i nacinamy. Wstawiamy je do piekarnika. Na spód piekarnika wstawiamy foremkę napełnioną 100 ml wody.
- Pieczemy ok.45 minut. Chlebki wyjmujemy i studzimy na kratce.
Chleb piękny i moim zdaniem bardzo wyrośnięty. Ty miałaś inną foremkę po prostu.
OdpowiedzUsuńWspaniale, że udało Ci się piec z nami sierpniowy chleb!
Dziękuję, może faktycznie tylko mi się zdaję, że nie jest wyrośnięty ;)
UsuńWspaniałe wyrośnięty! Do następnego!
OdpowiedzUsuńDziękuję! :)
UsuńNigdy nie robiłam chleba na zakwasie. Ten wygląda przepysznie :)
OdpowiedzUsuńZachęcam do pieczenia, satysfakcja gwarantowana ;)
UsuńWygląda pięknie :) Wspaniały chleb, pozdrawiam
OdpowiedzUsuńDziękuję i również pozdrawiam :)
UsuńNiezwykle apetycznie wygląda Twój chlebuś i pięknie go zaprezentowałaś :)
OdpowiedzUsuńDziękuję za wspólny czas.
I ja dziękuję :)
Usuń