wtorek, 8 sierpnia 2017

CHLEB ORKISZOWO-KASZTANOWY NA ZAKWASIE



Chleb powstał w ramach wspólnego wypiekania i okazał się jak znalazł do przygotowania na śniadanie. Dzięki temu, że wyrasta przez noc, możemy go wstawić do piekarnika następnego dnia rano i już po godzinie cieszyć jego smakiem. Dzięki wyrastaniu w lodówce, chleb ma lepszy smak, lepiej wyrośnięty miękkisz, niż ten, który wyrastałby w cieple. Nacinanie zimnego chleba staje się również znacznie łatwiejsze.
Przepis podaje składniki na 2 bochenki, ja przygotowałam chleb z 2/3 porcji i włożyłam do większej foremki. 

2 bochenki o długości 22 cm
Składniki:
  • 400 g aktywnego zakwasu pszennego*
  • 450 g wody
  • 670 g mąki orkiszowej typ 850 lub niższy
  • 70 g mąki kasztanowej (można zastąpić żołędziową)
  • 15 g soli
Przygotowanie:
  1. Wszystkie składniki łączymy i wyrabiamy w robocie na niskich obrotach przez 5 minut. Zwiększamy obroty i wyrabiamy jeszcze 2 minuty. Jeśli wyrabiamy ręcznie powinno to potrwać 10 minut, podsypując co jakiś czas blat mąką.
  2. Ciasto przekładamy do dużej miski, przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na 1,5 godziny.
  3. Po tym czasie składamy ciasto - wilgotną ręką wyciągamy każdy z boków ku górze i składamy do środka. Po 40 minutach powtarzamy czynność.Przykrywamy folią i odstawiamy do wyrośnięcia na 2 godziny.
  4. Ciasto dzielimy na 2 części i przekładamy do 2 nasmarowanych podłużnych foremek. Wkładamy je do reklamówek i wstawiamy na noc (10-12 godz.) do lodówki. 
  5. Rano wyjmujemy chleby i rozgrzewamy piekarnik do 240 stopni C. Bochenki opruszamy mąką i nacinamy. Wstawiamy je do piekarnika. Na spód piekarnika wstawiamy foremkę napełnioną 100 ml wody.
  6. Pieczemy ok.45 minut. Chlebki wyjmujemy i studzimy na kratce.
*Gdy nie mamy zakwasu pszennego, a mamy np. żytni, postępujemy w ten sposób: łyżkę zakwasu  żytniego mieszamy z 200 g mąki pszennej lub orkiszowej i 200 ml wody. Czynność te wykonujemy 8-10 godzin przed mieszaniem ciasta.




    Lista blogów biorących udział w piekarni:

    10 komentarzy:

    1. Chleb piękny i moim zdaniem bardzo wyrośnięty. Ty miałaś inną foremkę po prostu.
      Wspaniale, że udało Ci się piec z nami sierpniowy chleb!

      OdpowiedzUsuń
      Odpowiedzi
      1. Dziękuję, może faktycznie tylko mi się zdaję, że nie jest wyrośnięty ;)

        Usuń
    2. Wspaniałe wyrośnięty! Do następnego!

      OdpowiedzUsuń
    3. Nigdy nie robiłam chleba na zakwasie. Ten wygląda przepysznie :)

      OdpowiedzUsuń
    4. Wygląda pięknie :) Wspaniały chleb, pozdrawiam

      OdpowiedzUsuń
    5. Niezwykle apetycznie wygląda Twój chlebuś i pięknie go zaprezentowałaś :)
      Dziękuję za wspólny czas.

      OdpowiedzUsuń

    Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...