niedziela, 6 sierpnia 2017

SAŁATKA ZE STRUGANEJ CUKINII Z MALINAMI I BORÓWKAMI



Sezon na cukinię daje się we znaki. Na każdym straganie handlarze oferują je w różnych wielkościach i kolorach, wobec czego nie da się przejść obok nich obojętnie. Pierwsze co mi przyszło do głowy, to by zrobić krem z cukinii, jednak gdy zaopatrzyłam się w te żółte cudeńka stwierdziłam, że troche mi szkoda je miksować. Lepiej się nadadzą właśnie do sałatki,  do której jedyne co zrobiłam, to je zestrugałam na plasterki. Jeśli nie przepadacie za surowymi warzywami, wystarczy je zblanszować.

Składniki:
  • 375 g (łącznie) cukinii zielonej i żółtej
  • sól
  • 1/4 szklanki posiekanej natki pietruszki
  • 1 szklanka rukoli
  • 50 g sera feta, pokruszonego
  • garść malin
  • garść borówek amerykańskich
  • DRESSING:
  • 1/4 szklanki oliwy z oliwek
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 1 ząbek czosnku, posiekany
  • sól, pieprz
Przygotowanie:
  1. Cukiniom odkrajamy końcówki. Obieraczką do warzyw strugamy długie pasma cukinii i przekładamy je na talerz*. Solimy i mieszamy rękoma. 
  2. Dodajemy resztę składników, oprócz malin i borówek. Składniki na dressing mieszamy w małej miseczce, a następnie polewamy nim sałatkę. Wszystko dokładnie mieszamy, najlepiej rękoma.
  3. Sałatkę posypujemy malinami i borówkami.
*opcjonalnie można wcześniej zblanszować cukinie



6 komentarzy:

  1. O kurczę, ale świetna sałatka! Jutro biore się do pracy i też taką przyrządze :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Cukinia na działce mojej mamy rośnie niesamowicie także takie przepisy spadają mi z nieba :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zazdroszczę działki z warzywami, zwłaszcza takiej własnej grządki cukinii, którą uwielbiam :)

      Usuń
  3. Ale ładnie kolorowo i smakowicie tutaj jest.

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...