Za każdym razem gdy przeglądałam internetowe przepisy i natykałam się na kurczaka tikka masala mówiłam sobie, że czas go przygotować. Moje podchody do niego zaczęły się już pół roku temu. Mam w domu jednak kilku przeciwników takich "gulaszowatych" dań, dlatego nie było okazji go przygotować. Kilka dni temu nie było tych dwóch niejadków na obiedzie, dlatego śmiało możnabyło przygotować masalę. I co się okazało? Wyszła przepyszna i co szokujące zasmakowała nawet mojemu tacie (jednemu z tych potrawkowych niejadków), który załapał się na spróbowanie potrawki. Mam nadzieję, że przekonało was to byście i wy zrobili kurczaka tikka masala.
2-3 porcje
Składniki:
- 1 łyżka oleju kokosowego + 1 łyżeczka
- 1 cebula, posiekana
- 2 ząbki czosnku, posiekane
- 2 cm świeżego imbiru, starty na tarce
- 1/2 łyżeczki kuminu w proszku
- 1 łyżeczka garam masali
- 1 łyżeczka roztartych ziaren kolendry
- 1/2 łyżeczki kurkumy
- 300 g pomidorowej passaty
- 200 ml gęstego jogurtu naturalnego
- 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
- 400 g filetów z piersi kurczaka
- chlebki naan do podania
- W garnku o grubym dnie rozgrzewamy łyżkę oleju kokosowego, na którym szklimy cebulę, po czym dodajemy czosnek i imbir. Smażymy przez chwilę.
- Dodajemy kumin, garam masalę, kolendrę i kurkumę, mieszamy i trzymamy na gazie przez chwilę. Dolewamy passatę, jogurt, koncentrat pomidorowy i znów dokładnie mieszamy.
- Kurczaka kroimy w kostkę, pieprzymy i solimy. Smażymy na patelni na 1 łyżeczce oleju kokosowego.
- Usmażonego kurczaka przekładamy do gotującego się sosu i gotujemy całość przez 10-15 minut. Doprawiamy solą, pieprzem, a przed podaniem dekorujemy kolendrą.
Przepis pochodzi ze strony Addio Pomidory
Świetny przepis na pysznego kurczaczka! Jadłam kiedyś chyba wg. tego przepisu i był pyszny.
OdpowiedzUsuńDziękuję! Mnie również bardzo smakował :)
Usuńjejku jakie pyszności!! dawno nie robiłam nic z indyjskiej kuchni
OdpowiedzUsuńTo pozostaje zakasać rękawy i do garnków! :D ;)
UsuńZjadłabym z chęcią!
OdpowiedzUsuń