Przepis na chłodnik z botwinki, jak i na krem z buraka cieszy sie dużą popularnością. Nie wiem czy to przypadek, czy mamy tu po prostu miłosników buraków (jeśli tak, witajcie w grupie). Mam nadzieje, że ten przepis równiez przypadnie wam do gustu. Ten chłodnik jest przygotowany na bazie tartych buraków, przez co przypomina mi zupę buraczkową z dzieciństwa.
Może cię również zainteresować chłodnik z botwinki
8 porcji
Składniki:
- 6 młodych buraków z liśćmi (ok.750 g), umytych
- 300 ml wody
- 500 g jogurtu naturalnego
- 150 ml wody
- 4 łyżki soku z cytryny
- 2 + 1/2 łyżeczki soli morskiej
- 1 duży ogórek, pokrojony w kosteczkę
- 6 rzodkiewek pokrojonych w plasterki
- 3 dymki, drobno posiekane
- duża garść drobno posiekanego koperku
- 2-3 jajka, pokrojone w plastry-opcjonalnie
Przygotowanie:
- Odcinamy liście i łodygi buraków. Łodygi bardzo drobno kroimy, liście kroimy w paski. Burakom odcinamy końcówki, obieramy i trzemy na tarce o grubych oczkach.
- Stare buraki wkładamy do garnka, zalewamy wodą i doprowadzamy do wrzenia, po czym zmniejszamy ogień i gotujemy 5 minut. Na ostatnie 2 minuty dodajemy liście i łodygi buraka. Zdejmujemy z ognia do ostygnięcia.
- W miseczce mieszamy jogurt, ze 150 ml wody, sokiem z cytryny i 2 łyżeczkami soli.
- Do garnka z burakami dodajemy wszystkie pokrojone warzywa, koperek i jogurt. Doprawiamy, dolewamy soku z cytryny w razie potrzeby.
- Podajemy od razu lub, dla uzyskania lepszego smaku, wkładamy pod przykryciem do lodówki na kilka godzin.
- Chłodnik podajemy na zimno z opcjonalnie pokrojonym jajkiem.
Przepis z małymi zmianami pochodzi z książki "Sztuka dobrego jedzenia".
Dzisiaj już trochę chłodniej, ale na jutro chętnie taki chłodnik sobię przygotuję :P
OdpowiedzUsuńSerdecznie zachęcam :)
Usuń