piątek, 11 sierpnia 2017

CHŁODNIK Z TARTYCH BURACZKÓW



Przepis na chłodnik z botwinki, jak i na krem z buraka cieszy sie dużą popularnością. Nie wiem czy to przypadek, czy mamy tu po prostu miłosników buraków (jeśli tak, witajcie w grupie). Mam nadzieje, że ten przepis równiez przypadnie wam do gustu. Ten chłodnik jest przygotowany na bazie tartych buraków, przez co przypomina mi zupę buraczkową z dzieciństwa.
Może cię również zainteresować chłodnik z botwinki

8 porcji
Składniki:
  • 6 młodych buraków z liśćmi (ok.750 g), umytych
  • 300 ml wody
  • 500 g jogurtu naturalnego
  • 150 ml wody
  • 4 łyżki soku z cytryny
  • 2 + 1/2 łyżeczki soli morskiej
  • 1 duży ogórek, pokrojony w kosteczkę
  • 6 rzodkiewek pokrojonych w plasterki
  • 3 dymki, drobno posiekane
  • duża garść drobno posiekanego koperku
  • 2-3 jajka, pokrojone w plastry-opcjonalnie
Przygotowanie:
  1. Odcinamy liście i łodygi buraków. Łodygi bardzo drobno kroimy, liście kroimy w paski. Burakom odcinamy końcówki, obieramy i trzemy na tarce o grubych oczkach.
  2. Stare buraki wkładamy do garnka, zalewamy wodą i doprowadzamy do wrzenia, po czym zmniejszamy ogień i gotujemy 5 minut. Na ostatnie 2 minuty dodajemy liście i łodygi buraka. Zdejmujemy z ognia do ostygnięcia.
  3. W miseczce mieszamy jogurt, ze 150 ml wody, sokiem z cytryny i 2 łyżeczkami soli.
  4. Do garnka z burakami dodajemy wszystkie pokrojone warzywa, koperek i jogurt. Doprawiamy, dolewamy soku z cytryny w razie potrzeby.
  5. Podajemy od razu lub, dla uzyskania lepszego smaku, wkładamy pod przykryciem do lodówki na kilka godzin.
  6. Chłodnik podajemy na zimno z opcjonalnie pokrojonym jajkiem.




Przepis z małymi zmianami pochodzi z książki "Sztuka dobrego jedzenia".

2 komentarze:

  1. Dzisiaj już trochę chłodniej, ale na jutro chętnie taki chłodnik sobię przygotuję :P

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...