Odkąd hoduję w ogródku własne zioła, zaczęłam je bardziej doceniać. Polubiłam i poznałam smak m.in melisy cytrynowej, którą obecnie dokładam do każdej porcji zjadanych owoców. Mimo że nie występuje w tej potrawie, chciałam o niej wspomnieć, bo naprawdę wnosi dużo do kuchni. W przepisie na ziołowe placuszki występuje natomiast popularna bazylia. Uwielbiam jej smak i może również dlatego placki tak mi smakowały. Są naprawdę ciekawe w smaku, a najlepsze maczane w ziołowym dipie, w którym jest prawdziwa ziołowa wariacja: tymianek, oregano, mięta i ponownie bazylia. Jeśli zabraknie wam jakiegoś zioła lub za którymś nie przepadacie stwórzcie swoją własną wersję dipu i włóżcie do niego swoje ulubione zielsko.
8 placuszków
Składniki:
- szklanka młodego szpinaku
- garść liści bazylii
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1 jajko
- 1/2 szklanki kefiru
- 1 i 1/2 szklanki otrębów owsianych
- 3-4 ząbki czosnku
- szczypta soli i świeżo zmielonego pieprzu
- masło klarowane do smażenia
Przygotowanie:
- Szpinak i bazylię myjemy. Kilka liści szpinaku kroimy na mniejsze kawałki. Wszystkie składniki oprócz pokrojonych liści szpinaku miksujemy. Dorzucamy pokrojony szpinak i mieszamy.
- Placuszki smażymy na maśle klarowanym i podajemy z dipem.
Składniki na dip:
- 100 g jogurtu greckiego
- 100 g sera feta
- 1/2 łyżki listków tymianku
- 1/2 pęczka mięty
- 1/2 łyżki listków oregano
- 1/2 pęczka bazylii
- pieprz
Przygotowanie:
Wygladają przepysznie :) Coś czuję, że byłabym nimi zachwycona!
OdpowiedzUsuńhttps://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/
Ja osobiście byłam zachwycona, więc niewykluczone ;)
Usuń