Najlepiej zrobić drożdżówki tuż po śniadaniu i cieszyć nimi na drugie śniadanie (i jeszcze później po obiedzie ;))
12 jagodzianek
CIASTO:
- 7 g drożdży instant
- 65 ml ciepłej wody
- 125 ml ciepłego mleka
- 95 cukru
- 1 jajko
- 1/2 łyżeczki mielonego kardamonu
- 1/2 łyżeczki soli
- 385 mąki pszennej typ 550
- 55 g miękkiego masła
NADZIENIE:
- 210 g jagód
- 1/2 łyżeczki skrobi kukurydzianej
- 2 łyżki cukru
DO POSMAROWANIA:
- 1 rozkłócone jajko+2 łyżki mleka
- cukier perlisty (zastąpiłam trzcinowym)
PRZYGOTOWANIE:
- W misce mieszamy drożdże z wodą i odstawiamy w ciepłe miejsce na 10 minut, by na powierzchni powstała pianka.
- Dodajemy mleko, cukier, jajko, kardamon, sól i mąkę. Miksujemy, używając końcówki z hakiem, aż powstanie gładka masa. Partiami dodajemy masło i dalej miksujemy do uzyskania lśniącego ciasta.
- Miskę z ciastem przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrastania na 1-2 godziny (do podwojenia objętości).
- Ciasto dzielimy na 12 części i z każdej formujemy kulę. Kładziemy je na blaszce, wyłożonej papierem do pieczenia, zachowując odstępy.
- Składniki na nadzienie mieszamy ze sobą. Dnem od kieliszka, obtoczonego w mące robimy w każdej drożdżówce zagłębienie i nakładamy do środka farsz.
- Drożdżówki zostawiamy do wyrośnięcia na 30-45 minut. Po tym czasie boki drożdżówek smarujemy jajkiem wymieszanym z mlekiem i posypujemy cukrem.
- Jagodzianki pieczemy w 190 stopniach C przez ok. 15 minut na złoto. Studzimy na kratce.
Przepis z małymi zmianami z bloga Pistachio
Wow, nie jadłem nigdy takich a wyglądają pysznie, może zrobię niespodziankę dla żony ?:D
OdpowiedzUsuńJak najbardziej! Jak to się mówi przez żołądek do serca, a kobietki to łasuchy hehe :)
UsuńPiękne drożdżówki!
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
Usuń