niedziela, 3 września 2017

CUKINIE FASZEROWANE MIĘSEM I PIECZARKAMI


Aż żal przejść obojętnie obok tych pięknych, okrąglutkich cukinii. Samo się nasuwało, by przygotować je tak, żeby prezentowały się w całej okazałości. Wzięłam więc kilka do domu, odcięłam im "czapeczki" i nafaszerowałam mięsnym farszem. Po rozkrojeniu widać było również marchewkę, która oprócz koloru dodała odrobiny słodyczy. 
Danie łatwe, fantastycznie sprawdzające się na imprezy czy szybki posiłek. Farsz można zrobić dzień wcześniej, a przygotowanie obiadu dzień później zajmie już dosłownie kilka minut.


5 porcji
Składniki:
  • 1 cebula
  • 300 g pieczarek
  • sól, pieprz
  • 450 g mielonego mięsa z udźca indyka
  • 1 marchewka, starta na tarce o grubych oczkach
  • kilka gałązek świeżego oregano (można zastąpić 1 łyżeczką suszonego), 
  • 1 płaska łyżka suszonego majeranku
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich
  • 1 łyżeczka słodkiej papryczki
Przygotowanie:
  1. Cebulę kroimy w małą kosteczkę i szklimy na odrobinie masła klarowanego.
  2. Pieczarki myjemy i kroimy w kostkę. Dorzucamy do cebuli, solimy, pieprzymy i smażymy, aż woda puszczona z pieczarek w większości wyparuje. Odstawiamy z gazu, gdy na patelni będzie jeszcze odrobina płynu.
  3. Cukiniom odkrajamy "czapeczki" i wydrążamy środek.
  4. Mięso mieszamy z pieczarkami i wodą, która pozostała na patelni. Dokładamy startą marchewkę i resztę przypraw. Doprawiamy solą i pieprzem. Wszystko porządnie mieszamy i faszerujemy wydrążone cukinie.
  5. Gotowe cukinie przekładamy do naczynia żaroodpornego, a nastepnie pieczemy w 180 stopniach C przez 30-35 minut.




4 komentarze:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...