Uwielbiam ciasta z owocami, mnóstwem owoców! Dlatego do tego ciasta upchałam ich tyle, ile się dało. Do tortownicy nałożyłam połowę porcji ciasta, wyłożyłam owoce i powtórzyłam czynność. Nie ukrywam, że sprawiło to, że ciasto wyszło lekko zakalcowate, ale jak dla mnie było idealne! Jeśli jednak nie lubicie takiej zbitej, wilgotnej struktury, wylejcie całą porcję ciasta i jedynie na wierzch ułóżcie owoce. Mogę się pokusić o stwierdzenie, że jest to deser dla zapracowanych. Robi się go szybko i jest bardzo prosty. Do pieca, a po godzinie wychodzi to pachnące biszkoptem i owocami cudo :)
Tortownica o średnicy 20 cm
Składniki:
- 4 brzoskwinie
- 4 małe jabłka
- 4 małe jajka
- 1 szklanka cukru
- 1 szklanka mąki pszennej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 50 g rozpuszczonego masła
Przygotowanie:
- Jabłka obieramy i wraz z brzoskwiniami kroimy w kosteczkę.
- Jajka z cukrem ubijamy na puszystą masę. Dokładamy mąkę, proszek do pieczenia i rozpuszczone masło. Wszystko mieszamy do połączenia.
- Tortownicę smarujemy masłem i obsypujemy bułką tartą. Nalewamy połowę porcji ciasta, wykładamy połowę porcji owoców, polewamy resztą ciasta i wykładamy na wierzch resztę owoców.
- Ciasto pieczemy w 180 stopniach C przez 1 godzinę. Wyjmujemy i studzimy w formie.
Lekko zmodyfikowany przepis z bloga Dare to cook
wspaniałe!
OdpowiedzUsuńDziękuję! :)
UsuńWygląda bosko! Nie ma to jak ciasto z masa owoców :)
OdpowiedzUsuńhttps://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/
Dziękuję :)
UsuńAleż absolutna pyszność, mniam :)
OdpowiedzUsuńJedno z moich ulubionych ciast :-) Osobiście wybieram jednak mąkę kukurydzianą. Ostatnio z kolei takie niby biszkoptowy przepis, wykorzystałam do zrobienia ciasta bardziej na słono. Z mąki razowej i z papryką. Polecam!
OdpowiedzUsuńO, ciekawy pomysł, pokombinuję coś w najbliższym czasie :D
UsuńCzy bialko z zoltkiem ubija sie naraz z cukrem czy najpierw bialko na piane a potem dodac cukier i zoltko?
OdpowiedzUsuńUbijamy całe jajka z cukrem :)
Usuń