Składniki na 20 bułeczek:
- 280 g mąki
- 180 ml pół na pół mleka z wody
- 10 g masła
- 1 łyżeczka miodu
- 50 g pestek słonecznika + do posypania na wierzch
- 1/2 łyżeczki soli
- 1,5 łyżeczki suchych drożdży
- 1 jajko M
- 2 łyżki cukru perłowego
- do posmarowania: 1 żółtko +1 łyżeczka mleka
- Mleko z masłem i wodą podgrzewamy w rondelku.
- Wszystkie składniki umieszczamy w misie robota i wyrabiamy na gładkie sprężyste ciasto. Przykrywamy folią spożywczą i pozostawiamy do podwojenia objętości.
- Wyrośnięte ciasto wykładamy na blat, zagniatamy i dzielimy na 20 równych kawałków. Żeby bułeczki były równej wielkości, ciasto najlepiej odważyć, po 28-29 g ciasta na bułeczkę.
- Formujemy bułeczkę, rozpłaszczając każdą na placuszek i zawijając od zewnątrz do środka.
- Bułeczki wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i zwinięciem do dołu, zostawiając między nimi przerwę. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia.
- Bułeczki smarujemy roztrzepanym żółtkiem wymieszanym z mlekiem i posypujemy pestkami słonecznika. Blachę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na ok.20 min do zarumienienia.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz