wtorek, 1 grudnia 2015

MINI BUŁECZKI Z PESTKAMI SŁONECZNIKA

Czas na mistrzowski przepis na malutkie, dosłownie dwu-kęsowe bułeczki z pestkami słonecznika. Są przepyszne, wyróżniają się na tle zwykłych pszennych kajzerek, które moim zdaniem są pozbawione wyrazistego smaku. Ja się zajadam tymi bułeczkami, nawet gdy nie jestem głodna podjadam je z łakomstwa. Nad wypiekiem pieczywa czuwa oczywiście moja mama, którą mogę spokojnie nazwać ekspertką w tej dziedzinie. Jej wypieki tego typu zawsze są chrupkie z zewnątrz i mięciutkie w środku. Te bułeczki nie stanowią wyjątku-kto raz ich spróbuje będzie je jadł, dopóki się nie skończą.




Składniki na 20 bułeczek:
  • 280 g mąki
  • 180 ml pół na pół mleka z wody
  • 10 g masła
  • 1 łyżeczka miodu
  • 50 g pestek słonecznika + do posypania na wierzch
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1,5 łyżeczki suchych drożdży
  • 1 jajko M
  • 2 łyżki cukru perłowego
  • do posmarowania: 1 żółtko +1 łyżeczka mleka 
Przygotowanie:
  1. Mleko z masłem i wodą podgrzewamy w rondelku.
  2. Wszystkie składniki umieszczamy w misie robota i wyrabiamy na gładkie sprężyste ciasto. Przykrywamy folią spożywczą i pozostawiamy do podwojenia objętości.
  3. Wyrośnięte ciasto wykładamy na blat, zagniatamy i dzielimy na 20 równych kawałków. Żeby bułeczki były równej wielkości, ciasto najlepiej odważyć, po 28-29 g ciasta na bułeczkę. 
  4. Formujemy bułeczkę, rozpłaszczając każdą na placuszek i zawijając od zewnątrz do środka.
  5. Bułeczki wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i zwinięciem do dołu, zostawiając między nimi przerwę. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia.
  6. Bułeczki smarujemy roztrzepanym żółtkiem wymieszanym z mlekiem i posypujemy pestkami słonecznika. Blachę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na ok.20 min do zarumienienia.




Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...