Trafiło na małe klopsiki, które podałam na warzywach w słodko-kwaśnym sosie. Nie lubię gdy potrawy są suche, dlatego dodatki idealnie komponują się i dodają rybie świeżości. Gwarantuję, że wam zasmakują i kto wie, może również zaczniecie częściej przygotowywać podobne kotleciki? :)
Składniki:
- pół dużej cebuli
- łyżeczka masła klarowanego
- 600 g dorsza
- 1 jajko
- 2 łyżki otrąb owsianych + do obtoczenia
- 1 czerwona papryka
- 1 żółta papryka
- 2 marchewki
- 3 cebulki dymki
- oliwa
- 3/4 świeżego ananasa lub puszka ananasa w soku
- 2 łyżki skrobi kukurydzianej
- 1 łyżka przecieru pomidorowego
- 2 łyżki sosu sojowego
- 1 łyżka sosu chilli (można zastąpić połową/całą łyżeczką sproszkowanego chilli)
- 2 łyżki białego octu winnego
- 400 ml wody
- 100 g mrożonej zielonej fasolki
- sól, pieprz
- 1 kubek (320 g) ryżu jaśminowego
- Połowę cebuli kroimy w małą kosteczkę i szklimy na maśle klarowanym. Dorsza myjemy i wraz z zeszkloną cebulą mielimy i porządnie odciskamy na sitku (czym lepiej ją odciśniemy, tym mniej otrąb trzeba będzie dołożyć).
- Do odciśniętej ryby dodajemy jajko i 2 łyżki otrąb. Doprawiamy solą i pieprzem i dokładnie mieszamy.
- Z papryk usuwamy gniazda nasienne i kroimy w kwadratowe kawałki. Marchewkę obieramy i kroimy w cienkie plasterki, białe części dymek przycinamy i cienko kroimy (to samo robimy z zieloną częścią, ale ją odkładamy na później). Przygotowane warzywa wkładamy do dużego garnka z 1-2 łyżkami oliwy i stawiamy na średnim ogniu. Podsmażamy 10 minut, regularnie mieszając.
- Z kawałka ananasa wyciskamy sok, aby wyszło go ok. 5-6 łyżek. W miseczce mieszamy skrobię kukurydzianą, przecier pomidorowy, sos sojowy, chilli, ocet, 400 ml wody i uzyskany sok z ananasa (lub zalewę z puszki).
- Po 10 minutach smażenia warzyw, wlewamy przygotowany sos i całość gotujemy na wolnym ogniu ok.15 minut, aż zgęstnieje, w połowie dorzucając fasolkę i pozostałego ananasa, pokrojonego w kostkę.
- W międzyczasie do garnka wsypujemy 1 kubek ryżu, zalewamy 2 kubkami wrzątku i gotujemy na średnim ogniu ok.12 minut, aż spęcznieje i wchłonie wodę.
- Z masy rybnej formujemy małe kotleciki, które obtaczamy w otrębach owsianych. Na rozgrzaną patelnię wlewamy 1-2 łyżki oliwy i z dwóch stron smażymy na niej klopsiki, aby były ładnie zarumienione.
- Na talerz nakładamy warzywa wraz z sosem, klopsiki i posypujemy wszystko posiekaną natką pietruszki i dymką. Podajemy z ryżem.
Nie wiemy czy jadłyśmy kiedyś klopsiki z rybą, ale brzmią i wyglądają bardzo apetycznie więc kiedyś musimy je zrobić :)
OdpowiedzUsuńKoniecznie spróbujcie i dajcie znać czy smakowaly :)
Usuń