poniedziałek, 4 kwietnia 2016

OWSIANKA BORÓWKOWA

 Nie będę ukrywać, że jednym z najczęstszych śniadań jakie jadam jest właśnie owsianka. Przyrządzam ją z reguły w podobny sposób, urozmaicając jedynie różnymi owocami. W ostatnich miesiącach są to głównie jabłka, pomarańcze, mango. Stęskniłam się jednak za letnimi owocami jak truskawki, borówki, maliny i brzoskwinie. Od czego są jednak mrożonki? W wakacje bardzo dobrze zaopatrzyłam się w takie właśnie mrożone owoce. W tym tygodniu akcja "wypiekanie na śniadanie" zaproponowała owsiankę z borówkami i jeżynami. Co prawda jeżyn nie mam ani zamrożonych, ani możliwości kupienia tych świeżych, za to uratowały mnie ostatnie pojemniczki z mrożonymi borówkami. Po włożeniu ich do garnka i podgrzaniu, wyszły przepyszne, przywróciły mojemu śniadaniu letnie klimaty. Dodatkowo całość posypałam pestkami granata, które wraz z orzechami chrupały pod zębami.

Z orzechów wybrałam nerkowce, które mają niezwykle dużo właściwości, m.in. uzupełniają niedobory minerałów w organizmie m.in. potasu, wapnia, fosforu, zawierają mnóstwo potrzebnych nam kwasów tłuszczowych, które obniżają poziom złego cholesterolu. Dodatkowo mają niski indeks glikemiczny, dlatego diabetycy mogą spokojnie po nie sięgać. Co ciekawe wspomagają odchudzanie-udowodniono, że wystarczy do tego garść nerkowców dziennie. Zawierają również mnóstwo białka i przeciwutleniaczy, które odgrywają znaczącą rolę w profilaktyce antynowotworowej. Wspomagają prace mózgu, nerek, obniżają ryzyko chorób serca, dlatego powinniśmy po nie sięgać jak najczęściej.

Podsumowując, wyszło pysznie, dlatego owsiankożercy, wypróbujcie przepis!



Składniki:

  • szklanka płatków owsianych
  • 2 szklanki mleka
  • 3 łyżki syropu z agawy lub miodu
  • 300 g borówek (użyłam mrożonych)
  • łyżka wody
  • 1 banan
  • garść nerkowców
  • 2 łyżki pestek z granata
Przygotowanie:
  1. Do garnuszka wlewamy mleko, wsypujemy płatki i doprowadzamy do wrzenia. Zmniejszamy ogień, dosładzamy słodzidłem i gotujemy kilka minut, do czasu aż płatki zmiękną.
  2. W międzyczasie borówki wkładamy do oddzielnego garnka, dolewamy łyżkę wody, ewentualnie dosładzamy i chwilę gotujemy, aż owoce rozmiękną i puszczą sok. Banana kroimy w plasterki.
  3. Gotową owsiankę przekładamy na talerze, polewamy gorącymi borówkami, dokładamy banany, orzechy i pestki granata.


 Razem ze mną wypiekały:
Ala piecze i gotuje
Słodkie okruszki
Kulinarna Maniusia
Grunt to przepis
Moje Małe Czarowanie
Piekielna Kuchnia Anety
Kocurkowa kuchnia
Na przednówku na wzmocnienie Na przednówku - na wzmocnienie

10 komentarzy:

  1. Pyszna owsianka, dziękuje za wspólne śniadanie :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pysznie wygląda, dziękuję za wspólne śniadanie.

    OdpowiedzUsuń
  3. Jak pysznie i zdrowo u Ciebie :-) Ja owsiankę zawsze lubię i jadam często :-) Dzięki za wspólne śniadanie Madziu :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Z chrupiącymi nerkowcami musi być pyszna! Dzięki za wspólne gotowanie :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Skład tej owsianki jest po prostu boski :) Bardzo apetycznie się prezentuje! Po takiej owsiance można góry przenosić :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję bardzo! Faktycznie daje sił na cały dzień :D

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...