Coraz częściej oprócz zwykłych przypraw zaczynam dodawać do mięs również świeże zioła. Jest to bardzo dobry pomysł na podkręcenie smaku i nadanie potrawie charakteru. Co więcej, wzbogacam ją o dodatkową porcję witamin. Tym razem użyłam świeżego koperku, ale możecie użyć waszych ulubionych mieszanek ziołowych. Rolada jest pyszna na ciepło, ale jeśli jej wam zostanie, to świetnie nada się również na kanapki.
Składniki na farsz:
- 1 średnia cebula
- 2 marchewki
- 140 g pieczarek
- sól, pieprz
- 1,5 łyżeczki suszonego oregano
- olej rzepakowy do smażenia
- 650 g mielonego mięsa z udźca z indyka
- 1 jajko
- sól, pieprz
- 1 płaska łyżeczka suszonego cząbru
- 1/2 łyżeczki chilli w proszku
- 1/4 pieprzu ziołowego
- 4 łyżki sosu sojowego
- garść posiekanego świeżego koperku
Przygotowanie:
- Cebulę i marchew obieramy. Cebulę siekamy w drobną kosteczkę i wrzucamy na rozgrzaną patelnię z odrobiną oleju. Chwilę podsmażamy, a gdy się skarmelizuje dokładamy startą na grubych oczkach marchewkę. W tym czasie myjemy i trzemy na grubych oczkach pieczarki, po czym dokładamy do warzyw na patelni.
- Całość doprawiamy przyprawami i dusimy całość jeszcze 5-6 minut, aż cała woda odparuje. Odkładamy do ostudzenia.
- Mięso mielone mieszamy z jajkiem, przyprawami, 2 łyżkami sosu sojowego i koperkiem.
- Na blat wykładamy ok.40 cm długości folii spożywczej. Na całą jej szerokość wykładamy mięso mielone-warstwa ma być równomiernie rozłożona na całej folii. Cały "placek" z mięsa pokrywamy ostudzonym farszem. Mięso przy pomocy folii rolujemy krótszym bokiem do środka.
- Gotową roladę przekładamy do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Wierzch smarujemy 2 łyżkami sosu sojowego i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 170 stopni C na 50 minut. Po wyjęciu czekamy 10 minut i dopiero po tym czasie kroimy (wcześniej rolada może się kruszyć przy krojeniu).
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz