piątek, 1 kwietnia 2016

MAŚLANE ROGALE ŚNIADANIOWE

Czy jest coś lepszego niż świeże, cieplutkie rogaliki z rana? Ja osobiście uwielbiam zapach i smak ciepłego pieczywa, zwłaszcza tego domowego. Aby upiec takie rogale na śniadanie trzeba wstać trochę wcześniej od pozostałych domowników, jednak od czasu do czasu można wstać wraz ze słońcem i zrobić im niespodziankę w postaci śniadania do łóżka, w którym oczywiście musi się znaleźć chlebek czy bułka. My zwracamy dużą uwagę na pieczywo, dlatego często je pieczemy i testujemy nowe przepisy. Naszym ostatnim odkryciem są te cudownie maślane rogale. Mieliśmy na nie fazę przez kilka dobrych dni, dlatego zdecydowałam, że muszę się z wami podzielić przepisem na nie. Może skorzystacie i upieczecie podobne na weekend dla swojej rodziny :)



Składniki:
  • 500 g mąki pszennej typ 550
  • 5 g suszonych drożdży instant
  • jajko
  • 60 g masła
  • 300 ml mleka
  • 4 łyżki cukru
  • łyżeczka soli
  • Wierzch:
  • białko jajka
  • mak
Przygotowanie:
  1. Rozpuszczamy masło i podgrzewamy mleko, aby było letnie.
  2. Do miski wsypujemy mąkę, cukier, sól i drożdże. Wbijamy do środka jajko i na przemian dodajemy masło z mlekiem. Całość wyrabiamy ręką lub mikserem przez kilka minut do uzyskania elastycznego ciasta. Zostawiamy je w misie na godzinę.
  3. Wyrośnięte ciasto dzielimy na 12 części, z każdej formujemy kulkę, wałkujemy na cienki placek i zwijamy jak naleśnik. Boki ruloników zawijamy do góry, tworząc rogale, które przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Przykrywamy je ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na 40 minut.
  4. Wyrośnięte rogale smarujemy roztrzepanym białkiem i posypujemy makiem. Blachę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni C na 15-17 minut do zarumienienia. Studzimy na kratce. 

Przepis z bloga Smakowity chleb

2 komentarze:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...