Składniki:
- 500 g mąki pszennej typ 550
- 5 g suszonych drożdży instant
- jajko
- 60 g masła
- 300 ml mleka
- 4 łyżki cukru
- łyżeczka soli
- Wierzch:
- białko jajka
- mak
- Rozpuszczamy masło i podgrzewamy mleko, aby było letnie.
- Do miski wsypujemy mąkę, cukier, sól i drożdże. Wbijamy do środka jajko i na przemian dodajemy masło z mlekiem. Całość wyrabiamy ręką lub mikserem przez kilka minut do uzyskania elastycznego ciasta. Zostawiamy je w misie na godzinę.
- Wyrośnięte ciasto dzielimy na 12 części, z każdej formujemy kulkę, wałkujemy na cienki placek i zwijamy jak naleśnik. Boki ruloników zawijamy do góry, tworząc rogale, które przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Przykrywamy je ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na 40 minut.
- Wyrośnięte rogale smarujemy roztrzepanym białkiem i posypujemy makiem. Blachę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni C na 15-17 minut do zarumienienia. Studzimy na kratce.
piękne rogale, cudowne śniadanko:)
OdpowiedzUsuńDziekuje bardzo :)
Usuń