środa, 20 kwietnia 2016

TORTOWY GALARETOWIEC

 Kilka tygodni temu przygotowałam biszkoptowe kanapeczki przekładane masą śmietankowo-galaretkową. Miały one kształt małych trójkącików i były idealne do zjedzenia na 3 kęsy. W sam raz na domową posiadówkę. A dlaczego o nich wspominam? A dlatego, że rozkochały w sobie mojego brata ciotecznego. Jak to dziecko, uwielbia słodycze, ale ten deser wyjątkowo przypadł mu do gustu i przy każdej nadarzającej się okazji o tym przypominał, licząc w duchu na powtórkę :D No i się doczekał! Jednak małe kanapeczki zostały zastąpione pokaźnym tortem. Jak to przy tego rodzaju ciastach, było przy nim trochę pracy, ale radość na twarzy mojego brata była tego warta.


Składniki na biszkopt:
  • 4 jaja
  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 4 łyżki oliwy
  • masło do posmarowania blachy 
  • woda z sokiem z cytryny do nasączenia blatów 
  • cukier puder na wierzch
 Przygotowanie biszkoptu:
  1. Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywno, pod koniec dodając cukier. Wciąż ubijając dodajemy żółtka, a po chwili mąkę, proszek do pieczenia i oliwę, które mieszamy albo ubijamy na średnich obrotach. Kończymy ubijanie gdy składniki starannie się wymieszają.
  2. Dno blachy wykładamy papierem do pieczenia, a boki dokładnie smarujemy masłem. Do środka wlewamy masę i pieczemy w 180 stopniach C przez 40-45 min do tzw. "suchego patyczka".
Składniki na masę:
  • 3 galaretki
  • 400 ml śmietany kremówki
  • 2,5 łyżki cukru pudru
  • niecałe półtorej łyżeczki żelatyny
Przygotowanie:
  1. Każdą galaretkę rozpuszczamy w 400 ml gorącej wody. Przelewamy je- najlepiej do prostokątnych pojemniczków i zostawiamy do zgęstnienia (gdy lekko ostygną możemy je włożyć do lodówki by lepiej stężały). Gotowe galaretki delikatnie wyjmujemy z pojemników (pojemniki wkładamy na chwilę do gorącej wody, dzięki temu łatwiej odejdą od formy). Następnie kroimy je w kostki.
  2. Schłodzoną śmietanę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem, pod koniec dodając do niej wystudzoną i rozpuszczoną w małej ilości wody żelatynę. Dodajemy pokrojone kosteczki galaretki i delikatnie mieszamy. 
  3. Biszkopt kroimy na pół i lekko nasączamy wodą wymieszaną z sokiem z cytryny. Na dolny blat wykładamy masę z galaretką i przykrywamy drugim blatem. Tort obciążamy np. okrągłą deską i wyłożoną na nią książką (trzeba uważać żeby nie kłaść kwadratowych obciążników bezpośrednio na tort, aby nie utworzyły się wgniecenia). Schładzamy w lodówce. Przed podaniem opruszamy cukrem pudrem.





Wiosenne słodkości 2016
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...