Składniki:
- 3/4 szklanki pęczaku
- 1,5 szklanki bulionu warzywnego lub wody
- 1 duża cebula
- łyżka masła klarowanego
- 500 g pieczarek + kilka na wierzch
- 2 garście świeżego szpinaku
- sól, pieprz
- Pęczak wsypujemy do garnka z grubym dnem i zalewamy bulionem lub wodą. Zagotowujemy, a następnie zmniejszamy gaz do minimum i gotujemy pod przykrywką do miękkości i wchłonięcia wody przez pęczak.
- Cebulę siekamy w drobną kosteczkę i wrzucamy na rozgrzaną patelnię z łyżką masła klarowanego. Gdy się zeszkli, dodajemy przekrojone na pół pieczarki. Całość pieprzymy, solimy i smażymy na średnim ogniu do czasu odparowania wody.
- Do garnka z pęczakiem przekładamy pieczarki i liście szpinaku. Gotujemy 2-3 minuty. W międzyczasie na rozgrzaną patelnie wrzucamy kilka odłożonych pieczarek i smażymy na bardzo dużym gazie, aby się ładnie zarumieniły.
- Farsz z garnka przekładamy do miski i dekorujemy wierzch podsmażonymi pieczarkami.
Pyszne połączenie. Dziękuję za dodanie przepisu do akcji :)
OdpowiedzUsuńJa również dziękuję :)
UsuńŚwietne połączenie! Pęczak jest przepyszny <3
OdpowiedzUsuńWłaśnie za nim nie przepadałam, dopiero po wypróbowaniu tej mieszanki się do niego przekonałam :D
UsuńPysznie i zdrowo, lubię takie obiady.
OdpowiedzUsuń:)
Usuń