Składniki:
- 700 g truskawek
- 1 łyżka stewii
- 3 łyżki soku z cytryny
- ziarenka z 1 laski wanilii
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 2 łyżeczki żelatyny
- Truskawki myjemy, odszypułkowujemy i wrzucamy na dużą patelnię z grubym dnem (ewentualnie do szerokiego garnka-im większa powierzchnia parowania tym lepiej).
- Zasypujemy je stewią, wlewamy sok z cytryny, mieszamy i gotujemy na małym gazie ok. 1 godzinę tak aby nadmiar płynu odparował (w razie gdyby pozostało dużo płynu możemy odlać część i wypić ze smakiem).
- Wszystko miksujemy (niezbyt dokładnie, tak by gdzieniegdzie zostały kawałki truskawek).
- Do truskawek wrzucamy ziarenka wanilii, ekstrakt waniliowy, mieszamy, zagotowujemy i zdejmujemy z gazu. W niewielkiej ilości wody rozpuszczamy żelatynę i odstawiamy na 2-3 minuty do napęcznienia.
- Gotową żelatynę wmieszamy do gorących truskawek i dokładanie mieszamy do czasu rozpuszczenia się żelatyny.
- Na spodek nakładamy 3 łyżki dżemu, wkładamy go do lodówki i po kilku minutach gdy dżem się schłodzi sprawdzamy konsystencję i smak dżemu- w razie potrzeby dosładzamy lub rozrabiamy mniejszą porcję żelatyny i ponownie rozpuszczamy w dżemie (musi być gorący).
- Gotowy dżem podgrzewamy, ale nie doprowadzamy do wrzenia, po czym przekładamy do wyparzonych słoików, zakręcamy i stawiamy pokrywką do dołu.
Taki dżem nie skwasi się jeżeli nie ma w nim cukru? Bo to on jest tym "konserwantem", dzięki któremu przetwory mogą długo stać
OdpowiedzUsuńOd kilku lat robię dzemy bez cukru i zachowują się rewelacyjnie, wazne jest tylko aby zlewac do słoiczków gorący dżem :)
Usuń