Cukinia podobnie jak bakłażan niesłusznie jest kojarzona z mdłym warzywem. Dla mnie jest przepyszna, zwłaszcza upieczona z dodatkiem odpowiednich ziół.Zazwyczaj kroję ją po prostu w kostkę, posypuję przyprawami i wrzucam do piekarnika. Ostatnio jednak zadałam sobie nieco więcej trudu (jeśli można się natrudzić przy grillowaniu cukinii :D) i ją ugrillowałam. Efekt był bardzo satysfakcjonujący - kręgi od patelni grillowej wyglądały fantastycznie, idealny dodatek do obiadu lub właśnie na grilla. Jest łatwa do spakowania, a smakuje równie dobrze na zimno, więc możecie przygotować nawet większą porcję na następny dzień.
P.S. Danie sprzyja karmiącym mamom :)
- 1 żółta cukinia
- 1 zielona cukinia
- 2 łyżki oliwy
- majeranek, słodka papryka, oregano, sól, pieprz
- świeża bazylia na wierzch
- Umyte cukinie kroimy w cienkie plastry (możemy do tego użyć obieraczki), przekładamy do dużej miski w której polewamy je oliwą, posypujemy ziołami i dokładnie mieszamy (najlepiej rękoma), aby były nimi oblepione z dwóch stron.
- Na rozgrzaną patelnię grillową kładziemy plastry cukinii i grillujemy po 2-3 minuty z każdej strony.
- Gotowe plastry cukinii układamy na talerzu i posypujemy świeżą bazylią. Podajemy na ciepło lub zimno.
Bardzo smaczna propozycja ;)
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
Usuń