piątek, 15 lipca 2016

GRILLOWANA CUKINIA Z ZIOŁAMI


Cukinia podobnie jak bakłażan niesłusznie jest kojarzona z mdłym warzywem. Dla mnie jest przepyszna, zwłaszcza upieczona z dodatkiem odpowiednich ziół.Zazwyczaj kroję ją po prostu w kostkę, posypuję przyprawami i wrzucam do piekarnika. Ostatnio jednak zadałam sobie nieco więcej trudu (jeśli można się natrudzić przy grillowaniu cukinii :D) i ją ugrillowałam. Efekt był bardzo satysfakcjonujący - kręgi od patelni grillowej wyglądały fantastycznie, idealny dodatek do obiadu lub właśnie na grilla. Jest łatwa do spakowania, a smakuje równie dobrze na zimno, więc możecie przygotować nawet większą porcję na następny dzień.
P.S. Danie sprzyja karmiącym mamom :)
Składniki:
  • 1 żółta cukinia
  • 1 zielona cukinia
  • 2 łyżki oliwy 
  • majeranek, słodka papryka, oregano, sól, pieprz
  • świeża bazylia na wierzch
Przygotowanie:
  1. Umyte cukinie kroimy w cienkie plastry (możemy do tego użyć obieraczki), przekładamy do dużej miski w której polewamy je oliwą, posypujemy ziołami i dokładnie mieszamy (najlepiej rękoma), aby były nimi oblepione z dwóch stron. 
  2. Na rozgrzaną patelnię grillową kładziemy plastry cukinii i grillujemy po 2-3 minuty z każdej strony.
  3. Gotowe plastry cukinii układamy na talerzu i posypujemy świeżą bazylią. Podajemy na ciepło lub zimno.



Gotuj z Anielką - szybkie obiady dla mam Uczta pod gołym niebem 2016

2 komentarze:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...