poniedziałek, 22 sierpnia 2016

CHLEB MIESZANY NA MIODZIE Z OLIWKAMI



W tym miesiącu do wspólnego wypiekania chleba, Ania z bloga Kuchennymi Drzwiami, zaproponowała mieszany chleb na miodzie z oliwkami, którego autorką jest Badylarka z bloga Weekendy w domu i ogrodzie. Jak zwykle przepis się sprawdził rewelacyjnie. Uwielbiam oliwki w  pieczywie, jednak do tej pory moje spotkania z tą mieszanką ograniczały się do włoskiej focacci lub pszennych bułeczek. Taki chleb jest od nich znacznie zdrowszy, zwłaszcza że dodatkowo występuje w nim siemię lniane, które ma zastosowanie zdrowotne, zwłaszcza przy problemach z układem pokarmowym. Sięgajmy więc po nie jak najczęściej, albo przemyćcie go w tym pysznym chlebie, do którego przygotowania was serdecznie zachęcam.

A już wkrótce przepis na pyszną tapenadę z czarnych oliwek, która idealnie pasuje do tego chlebka :)
 Keksówka o wymiarach 23 x 12 x 6 cm
Składniki:
  • 240 g aktywnego zakwasu żytniego
  • 50 g siemienia lnianego
  • 70 g razowej mąki żytniej
  • 130 g razowej mąki orkiszowej
  • 250 g mąki pszennej
  • łyżeczka (8 g) soli
  • łyżka płynnego miodu
  • 330 g + 20 g wody
  • 18 czarnych oliwek
Przygotowanie:
  1.  Pół godziny przed wyrabianiem ciasta na chleb namaczamy siemię lniane w 20 g wody. Mieszamy i odstawiamy do napęcznienia.
  2. W dużej misce mieszamy mąki, sól, miód i zakwas. Dolewamy ok. 200 g wody oraz napęczniałe siemię. Mieszamy, starając się rozdzielić zlepione ziarna.
  3. Dolewamy resztę wody i wyrabiamy ciasto drewnianą łyżką (ok. 6 minut). Masa powinna mieć gęstą konsystencję, ale na tyle rzadką, by dawała się wyrabiać łyżką.
  4. Ciasto przykrywamy wilgotną ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na kilka godzin (najlepiej na noc).
  5. Z wyrośniętego ciasta odkładamy ok. 220 g masy do pojemnika na kolejny chlebek (przechowujemy w lodówce).
  6. Oliwki kroimy na 3 krążki i dodajemy do reszty ciasta, mieszamy drewnianą łyżką. Ciasto przekładamy do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia, wygładzamy wilgotną dłonią wierzch ciasta i posypujemy siemieniem lnianym. Odkładamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 2-3 godziny (u mnie 6-7 godzin).
  7. Foremkę z podrośniętym ciastem wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C (program góra-dół) na 1,5 godziny. Upieczony chleb wyjmujemy z formy i wykładamy na kratkę do ostudzenia.



Razem ze mną wypiekali:
Polska Zupa
Kulinarna Maniusia
Am.art kolor i smak
Smakowity Chleb
W poszukiwaniu Slow Life
Przepisy na domowy ser i chleb
Akacjowy blog
Kuchnia Gucia
Kuchennymi Drzwiami
Kulinarne Przygody Gatity
Moje Małe Czarowanie
nie-ład mAlutki
Stare Gary
Weekendy w domu i ogrodzie

26 komentarzy:

  1. Ładnie Ci się upiekł :)
    Cieszę się, że smakował :)
    Dziękuję za wspólne wypiekanie. Do następnego razu!

    OdpowiedzUsuń
  2. Śliczny!
    Bardzo mi się podoba, ma wyjątkowo rustykalny charakter.
    Pozdrawiam Cię!

    OdpowiedzUsuń
  3. Śliczny!
    Bardzo mi się podoba, ma wyjątkowo rustykalny charakter.
    Pozdrawiam Cię!

    OdpowiedzUsuń
  4. Pięknie wypieczony. I prezentuje się bardzo apetycznie. Pozdrawiam i dziękuję za wspólny sierpniowy czas.

    OdpowiedzUsuń
  5. Cudownie ci się upiekł i ta skórka :-) dziękuje za wspólne pyszne pieczenie :-)

    OdpowiedzUsuń
  6. Cudownie ci się upiekł i ta skórka :-) dziękuje za wspólne pyszne pieczenie :-)

    OdpowiedzUsuń
  7. Piękna skórka i miękisz!
    Pozdrawiam i dziękuję za wspólne sierpniowe pieczenie :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Pięknie Ci się upiekł, idealnie ! I cudne fotki.
    Dziękuję za wspólny czas przy piekarniku :-).

    OdpowiedzUsuń
  9. Piękny chlebek i ta chrupiąca skórka :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Ten chleb zauroczyła nas wszystskich, pieknie Ci się upiekł, pozdrawiam i do następnego.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mnie również zauroczył, dziękuję i do następnego wypiekania :)

      Usuń
  11. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń
  12. Super, uwielbiam takie chlebki :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Bardzo apetyczny bochenek, dziękuję za wspólne pieczenie :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Pięknie upieczony! Dziękuję za wspólne pieczenie i pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...