W tym miesiącu do wspólnego wypiekania chleba, Ania z bloga Kuchennymi Drzwiami, zaproponowała mieszany chleb na miodzie z oliwkami, którego autorką jest Badylarka z bloga Weekendy w domu i ogrodzie. Jak zwykle przepis się sprawdził rewelacyjnie. Uwielbiam oliwki w pieczywie, jednak do tej pory moje spotkania z tą mieszanką ograniczały się do włoskiej focacci lub pszennych bułeczek. Taki chleb jest od nich znacznie zdrowszy, zwłaszcza że dodatkowo występuje w nim siemię lniane, które ma zastosowanie zdrowotne, zwłaszcza przy problemach z układem pokarmowym. Sięgajmy więc po nie jak najczęściej, albo przemyćcie go w tym pysznym chlebie, do którego przygotowania was serdecznie zachęcam.
A już wkrótce przepis na pyszną tapenadę z czarnych oliwek, która idealnie pasuje do tego chlebka :)
Keksówka o wymiarach 23 x 12 x 6 cm
Składniki:
- 240 g aktywnego zakwasu żytniego
- 50 g siemienia lnianego
- 70 g razowej mąki żytniej
- 130 g razowej mąki orkiszowej
- 250 g mąki pszennej
- łyżeczka (8 g) soli
- łyżka płynnego miodu
- 330 g + 20 g wody
- 18 czarnych oliwek
- Pół godziny przed wyrabianiem ciasta na chleb namaczamy siemię lniane w 20 g wody. Mieszamy i odstawiamy do napęcznienia.
- W dużej misce mieszamy mąki, sól, miód i zakwas. Dolewamy ok. 200 g wody oraz napęczniałe siemię. Mieszamy, starając się rozdzielić zlepione ziarna.
- Dolewamy resztę wody i wyrabiamy ciasto drewnianą łyżką (ok. 6 minut). Masa powinna mieć gęstą konsystencję, ale na tyle rzadką, by dawała się wyrabiać łyżką.
- Ciasto przykrywamy wilgotną ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na kilka godzin (najlepiej na noc).
- Z wyrośniętego ciasta odkładamy ok. 220 g masy do pojemnika na kolejny chlebek (przechowujemy w lodówce).
- Oliwki kroimy na 3 krążki i dodajemy do reszty ciasta, mieszamy drewnianą łyżką. Ciasto przekładamy do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia, wygładzamy wilgotną dłonią wierzch ciasta i posypujemy siemieniem lnianym. Odkładamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 2-3 godziny (u mnie 6-7 godzin).
- Foremkę z podrośniętym ciastem wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C (program góra-dół) na 1,5 godziny. Upieczony chleb wyjmujemy z formy i wykładamy na kratkę do ostudzenia.
Razem ze mną wypiekali:
Polska Zupa
Kulinarna Maniusia
Am.art kolor i smak
Smakowity Chleb
W poszukiwaniu Slow Life
Przepisy na domowy ser i chleb
Akacjowy blog
Kuchnia Gucia
Kuchennymi Drzwiami
Kulinarne Przygody Gatity
Moje Małe Czarowanie
nie-ład mAlutki
Stare Gary
Weekendy w domu i ogrodzie
Ładnie Ci się upiekł :)
OdpowiedzUsuńCieszę się, że smakował :)
Dziękuję za wspólne wypiekanie. Do następnego razu!
Nawet bardzo smakował, do następnego razu! :)
UsuńŚliczny!
OdpowiedzUsuńBardzo mi się podoba, ma wyjątkowo rustykalny charakter.
Pozdrawiam Cię!
Dziękuję bardzo, również pozdrawiam :)
UsuńŚliczny!
OdpowiedzUsuńBardzo mi się podoba, ma wyjątkowo rustykalny charakter.
Pozdrawiam Cię!
Pięknie wypieczony. I prezentuje się bardzo apetycznie. Pozdrawiam i dziękuję za wspólny sierpniowy czas.
OdpowiedzUsuńDziękuję bardzo :)
UsuńCudownie ci się upiekł i ta skórka :-) dziękuje za wspólne pyszne pieczenie :-)
OdpowiedzUsuńI ja dziękuję :)
UsuńCudownie ci się upiekł i ta skórka :-) dziękuje za wspólne pyszne pieczenie :-)
OdpowiedzUsuńPiękna skórka i miękisz!
OdpowiedzUsuńPozdrawiam i dziękuję za wspólne sierpniowe pieczenie :)
Dziękuję i pozdrawiam :)
UsuńPięknie Ci się upiekł, idealnie ! I cudne fotki.
OdpowiedzUsuńDziękuję za wspólny czas przy piekarniku :-).
Również dziękuję :)
UsuńPiękny chlebek i ta chrupiąca skórka :)
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
UsuńTen chleb zauroczyła nas wszystskich, pieknie Ci się upiekł, pozdrawiam i do następnego.
OdpowiedzUsuńMnie również zauroczył, dziękuję i do następnego wypiekania :)
UsuńTen komentarz został usunięty przez autora.
OdpowiedzUsuńChleb bardzo udany, pozdrawiamy :)
UsuńDziękuję i pozdrawiam :)
UsuńSuper, uwielbiam takie chlebki :)
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
UsuńBardzo apetyczny bochenek, dziękuję za wspólne pieczenie :)
OdpowiedzUsuńDziękuję również :)
UsuńPięknie upieczony! Dziękuję za wspólne pieczenie i pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuń