poniedziałek, 22 sierpnia 2016

CHLEB MIESZANY NA MIODZIE Z OLIWKAMI



W tym miesiącu do wspólnego wypiekania chleba Ania z bloga Kuchennymi Drzwiami zaproponowała mieszany chleb na miodzie z oliwkami, którego autorką jest Badylarka z bloga Weekendy w domu i ogrodzie. Jak zwykle przepis się sprawdził rewelacyjnie. Uwielbiam oliwki w  pieczywie, jednak do tej pory moje spotkania z tą mieszanką ograniczały się do włoskiej focacci lub pszennych bułeczek. Taki chleb jest od nich znacznie zdrowszy, zwłaszcza że dodatkowo występuje w nim siemię lniane, które ma zastosowanie zdrowotne, zwłaszcza przy problemach z układem pokarmowym. Sięgajmy więc po nie jak najczęściej, albo przemyćcie go w tym pysznym chlebie, do którego przygotowania was serdecznie zachęcam.

A już wkrótce przepis na pyszną tapenadę z czarnych oliwek, która idealnie pasuje do tego chlebka :)
 Keksówka o wymiarach 23 x 12 x 6 cm
Składniki:
  • 240 g aktywnego zakwasu żytniego
  • 50 g siemienia lnianego
  • 70 g razowej mąki żytniej
  • 130 g razowej mąki orkiszowej
  • 250 g mąki pszennej
  • łyżeczka (8 g) soli
  • łyżka płynnego miodu
  • 330 g + 20 g wody
  • 18 czarnych oliwek
Przygotowanie:
  1.  Pół godziny przed wyrabianiem ciasta na chleb namaczamy siemię lniane w 20 g wody. Mieszamy i odstawiamy do napęcznienia.
  2. W dużej misce mieszamy mąki, sól, miód i zakwas. Dolewamy ok. 200 g wody oraz napęczniałe siemię. Mieszamy, starając się rozdzielić zlepione ziarna.
  3. Dolewamy resztę wody i wyrabiamy ciasto drewnianą łyżką (ok. 6 minut). Masa powinna mieć gęstą konsystencję, ale na tyle rzadką, by dawała się wyrabiać łyżką.
  4. Ciasto przykrywamy wilgotną ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na kilka godzin (najlepiej na noc).
  5. Z wyrośniętego ciasta odkładamy ok. 220 g masy do pojemnika na kolejny chlebek (przechowujemy w lodówce).
  6. Oliwki kroimy na 3 krążki i dodajemy do reszty ciasta, mieszamy drewnianą łyżką. Ciasto przekładamy do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia, wygładzamy wilgotną dłonią wierzch ciasta i posypujemy siemieniem lnianym. Odkładamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 2-3 godziny (u mnie 6-7 godzin).
  7. Foremkę z podrośniętym ciastem wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C (program góra-dół) na 1,5 godziny. Upieczony chleb wyjmujemy z formy i wykładamy na kratkę do ostudzenia.



Razem ze mną wypiekali:
Polska Zupa
Kulinarna Maniusia
Am.art kolor i smak
Smakowity Chleb
W poszukiwaniu Slow Life
Przepisy na domowy ser i chleb
Akacjowy blog
Kuchnia Gucia
Kuchennymi Drzwiami
Kulinarne Przygody Gatity
Moje Małe Czarowanie
nie-ład mAlutki
Stare Gary
Weekendy w domu i ogrodzie

26 komentarzy:

  1. Ładnie Ci się upiekł :)
    Cieszę się, że smakował :)
    Dziękuję za wspólne wypiekanie. Do następnego razu!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nawet bardzo smakował, do następnego razu! :)

      Usuń
  2. Śliczny!
    Bardzo mi się podoba, ma wyjątkowo rustykalny charakter.
    Pozdrawiam Cię!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję bardzo, również pozdrawiam :)

      Usuń
  3. Śliczny!
    Bardzo mi się podoba, ma wyjątkowo rustykalny charakter.
    Pozdrawiam Cię!

    OdpowiedzUsuń
  4. Pięknie wypieczony. I prezentuje się bardzo apetycznie. Pozdrawiam i dziękuję za wspólny sierpniowy czas.

    OdpowiedzUsuń
  5. Cudownie ci się upiekł i ta skórka :-) dziękuje za wspólne pyszne pieczenie :-)

    OdpowiedzUsuń
  6. Cudownie ci się upiekł i ta skórka :-) dziękuje za wspólne pyszne pieczenie :-)

    OdpowiedzUsuń
  7. Piękna skórka i miękisz!
    Pozdrawiam i dziękuję za wspólne sierpniowe pieczenie :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Pięknie Ci się upiekł, idealnie ! I cudne fotki.
    Dziękuję za wspólny czas przy piekarniku :-).

    OdpowiedzUsuń
  9. Piękny chlebek i ta chrupiąca skórka :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Ten chleb zauroczyła nas wszystskich, pieknie Ci się upiekł, pozdrawiam i do następnego.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mnie również zauroczył, dziękuję i do następnego wypiekania :)

      Usuń
  11. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń
  12. Super, uwielbiam takie chlebki :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Bardzo apetyczny bochenek, dziękuję za wspólne pieczenie :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Pięknie upieczony! Dziękuję za wspólne pieczenie i pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...