Aż trudno uwierzyć, że zaledwie tydzień temu odkryłam budyń z kaszy jaglanej. Od tego czasu zajadam się nim na każde śniadanie. Robi się go w trymiga, jest niezwykle zdrowy, bo tak naprawdę ma on niewiele wspólnego z typowym budyniem, który większość z nas przygotowuje z torebki. Ten bazuje na kaszy jaglanej. Reszta - czyli smak - zależy od was. Robiłam już budyń waniliowy, czekoladowy, a dziś truskawkowy. Truskawki niestety już się kończą, ale jesienne maliny będą dostępne jeszcze przez jakiś czas, więc możecie śmiało zastąpić jedne owoce drugimi. Budyń zjadłam morwą, śliwkami, malinami i miętą cytrynową, która podkręca całość (na jeszcze większy plus). Wkrótce przepisy na kolejne budynie jaglane, a tymczasem skosztujcie tego truskawkowego!
1 duża porcja
Składniki:
- 1/3 szklanki kaszy jaglanej
- 100 g jogurtu naturalnego
- 1-2 łyżeczki miodu
- 1/3 łyżeczki mielonego kardamonu
- 160 g truskawek
- do podania: maliny, truskawki, morwa biała, mięta cytrynowa
- Kaszę jaglaną płuczemy na sitku pod gorącą wodą by pozbyć się goryczy. Przekładamy do garnka, zalewamy 1 szklanką wody i gotujemy do wchłonięcia płynu.
- Ugotowaną kaszę miksujemy blenderem z jogurtem, miodem, mielonym kardamonem i truskawkami na gładką masę. Budyń przekładamy do miseczek, dekorujemy owocami i świeżą miętą.
Tez uwielbiam budyń Jaglany! Odkrycie tego lata jak dla mnie :) fajny przepis znajdziesz n moim blogu a Twoj koniecznie muszę spróbować bo takiej wersji nie jadłam :)
OdpowiedzUsuńDziękuję i już sprawdzam przepis na Twoim blogu, szukam jak najwięcej pomysłów na podobne śniadania :D
UsuńPiękny kolor i bardzo fajne dodatki. Muszę wypróbować :)
OdpowiedzUsuńDziękuję i szczerze polecam wypróbować :)
UsuńMuszę w końcu się za budyń jaglany zabrać :)
OdpowiedzUsuńhttp://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/
Zachęcam :)
Usuń