środa, 24 sierpnia 2016

ZIOŁOWE KOFTY Z MIĘTOWYM SOSEM


Od jakiegoś czasu zaczęłam wprowadzać do potraw coraz większą ilość ziół. Kiedyś sceptycznie do nich podchodziłam, wręcz wydłubywałam niegdyś znienawidzony koperek z zupy lub gotowanych ziemniaków. Teraz staram się je dokładać do każdego obiadowego dania, zwłaszcza że mamy o tej porze roku piękne i świeże okazy, dlaczego więc nie korzystać z ich dobrodziejstw? Do przygotowanych koft użyłam więc natki pietruszki i wspomnianego już koperku. Jedną z ważniejszych przypraw jest kmin rzymski. Wiem, że nie wszyscy za nim przepadają, ale warto dołożyć choćby odrobinę, aby poznać prawdziwy smak tych tureckich szaszłyków. Tureckie kofty bardzo często podaje się z chlebkami pita i sosem miętowym. Używa się również wołowiny, ja jednak wolę delikatniejszą wersję - drobiową. Możecie przygotować je wedle tego przepisu, z wołowiny, wymieszać oba rodzaje mięsa, albo skorzystać ze swojego ulubionego mięsa.

6 długich koft
Składniki:
  • 500 g mielonego mięsa z indyka
  • 3 łyżki drobno posiekanej natki pietruszki
  • 3 łyżki drobno posiekanego koperku
  • 1 posiekany ząbek czosnku
  • 1 łyżeczka słodkiej papryczki w proszku
  • 3/4 łyżeczki pieprzu cayenne w proszku (lub mniej w zależności od gustu)
  • 1/2 łyżeczki kminu rzymskiego 
  • 1 łyżeczka czerwonej czubrycy
  • 2-3 łyżki wody
  • sól, pieprz
  • szpikulce/patyczki do szaszłyków
Miętowy sos:
  • kilka listków świeżej mięty
  • 150 g jogurtu naturalnego
  • szczypta soli, pieprz
Przygotowanie:
  1. Drewniane patyczki namaczamy pół godziny wcześniej w zimnej wodzie (dzięki temu nie będą się palić w czasie pieczenia).
  2. Wszystkie składniki oprócz wody dokładnie mieszamy w misce (najlepiej ręką). Dolewamy 2 łyżki wody, ponownie mieszamy do uzyskania lepkiej, łatwej do formowania kotlecików masy. W razie potrzeby dolewamy jeszcze 1 łyżkę wody.
  3. Namoczone patyczki do szaszłyków wyjmujemy z wody. Z mięsa formujemy podłużne kotleciki w które wbijamy szpikulce/patyczki i lekko ściskamy, aby masa była dobrze ustabilizowana na patyczku.
  4. Kofty smarujemy od spodu odrobiną oleju i układamy na ruszcie (jeśli go nie mamy możemy zastąpić zwykłą blachą do pieczenia). Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i pieczemy ok. 30-40 minut.
  5. W międzyczasie robimy sos: Wszystkie składniki mieszamy i schładzamy w lodówce do czasu wyjęcia koft.



Kuchnia Bliskiego Wschodu 2016 Uczta pod gołym niebem 2016

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...