środa, 21 września 2016

PIECZONE FIGI Z CYNAMONOWYM SERKIEM I ORZECHAMI WŁOSKIMI


Owoce uwielbiam pod każdą postacią, ale moje ulubione to właśnie te na ciepło. Pieczone jabłka, podduszone śliwki, skarmelizowane na patelni brzoskwinie, uwielbiam! Dlatego figi również postanowiłam poddać obróbce termicznej, zapiekając je w piekarniku. Dodatkowo przygotowałam do nich serek cynamonowy, posypałam orzeszkami i polałam miodem. Figi stały się na górze lekko chrupiące i jeszcze słodsze. Idealne na drugie śniadanie do kawy :)


Składniki:
  • 4 figi
  • 120 g jogurtu naturalnego
  • 1-1,5 łyżeczki cynamonu
  • 4-6 kropelki stewii/1 łyżeczka miodu
  • kilka orzechów włoskich
  • miód
Przygotowanie:
  1. Umyte figi nacinamy na krzyż, nie przecinając ich do końca i kładziemy na blachę wyłożoną pergaminem. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C na 15 minut
  2. Jogurt mieszamy z cynamonem i stewią/miodem. Figi wyjmujemy z piekarnika i nakładamy do każdej z nich po łyżeczce jogurtu. Ponownie pieczemy jeszcze 10 minut.
  3. Orzechy włoskie kroimy na mniejsze kawałeczki i podprażamy na suchej patelni. 
  4. Upieczone figi wyjmujemy na talerzyk, posypujemy orzeszkami, polewamy je pozostałym jogurtem cynamonowym i ponownie posypujemy orzeszkami. Polewamy sosem, który wyciekł z fig i rozpuszczonym miodem.


2 komentarze:

  1. uwielbiam figi, przepyszny pomysł na przekąskę :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Cudnie to wygląda, smakuje pewnie też nieźle ;-)

    Zapraszam do mnie :-) http://www.mecooks.com

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...