sobota, 24 września 2016

RYŻ Z KALAFIORA ZE ŚLIWKĄ, POMIDOREM I NATKĄ PIETRUSZKI


To danie w wyglądzie przypomina nieco tabbouleh. Kluczowym składnikiem nie jest tu jednak kasza bulgur ale kalafior, z którego powstał ... ryż! Nie będę udawać, że odkryłam coś nowego, bo nie. W internecie krąży kilka przepisów, do których używa się właśnie kalafiorowego ryżu. Może nawet wy przygotowaliście podobne danie. Jeśli tak, to wiecie, że te małe granulki mają fantastyczną strukturę, a w trakcie jedzenia ma się poczucie spożywania ryżu lub kaszy. Można dołożyć do niego co tylko się chce, zabawa dokładnie ta sama co z kaszą Ja proponuję pomidora, śliwki i natkę pietruszki. Do tego odrobina przypraw i sałatka gotowa!


Składniki:
  • 1/3 główki małego kalafiora
  • 1 duży pomidor
  • 4 śliwki
  • garść natki pietruszki
  • 1 łyżka oliwy
  • szczypta soli
  • pieprz
Przygotowanie:
  1. Kalafiora dzielimy na mniejsze różyczki, myjemy i przekładamy do malaksera. Krótko miksujemy do uzyskania konsystencji grubego piasku. Na rozgrzaną i suchą patelnię wsypujemy kalafiora i podprażamy 2 minuty, często mieszając by się nie przypalił. Przekładamy do miski.
  2. Pomidora kroimy w małą kostkę (sok który wyciekł przelewamy do miski z kalafiorem), śliwki w cząstki, natkę pietruszki siekamy (niezbyt drobno). Wszystko przekładamy do miski , polewamy łyżką oliwy, przyprawiamy solą, odrobiną pieprzu i mieszamy.


3 komentarze:

  1. Ciekawe rozwiązanie z tym kalafiorowym ryżem :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Kurde ten ryż jest genialny! Ja ostatnio też próbuję zdrowo gotować. Ściągnąłem na telefon aplikację www.kcalmar.com i według ich jadłospisów gotuje:) Polecam, jako inspirację:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ciekawe rozwiązanie z tym ryżem :-) Jeszcze nie próbowałem, ale na pewno nadrobię.

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...