piątek, 25 września 2015

LECZO Z CHORIZO

Jesień od zawsze kojarzy mi się z gorącymi daniami pełnymi rozmaitych warzyw. Jedną z potraw goszczących od zawsze na stole w  moim domu jest leczo. To skarbnica warzyw, zwłaszcza tych jesiennych, jak cukinie, bakłażan czy papryka. Danie bardzo uniwersalne, nadaje się do zjedzenia z ryżem czy też z chlebkiem, na obiad czy kolację. Nic bardziej zdrowego - zbieranina warzywnych witamin. Wegetarianów może odstraszać słowo chorizo, jednak można je oczywiście pominąć w naszym daniu, nie obawiając się , że potrawa straci na smaku. Leczo można w takim wypadku posypać pestkami dyni, dzięki czemu potrawa będzie nam przyjemnie chrupać. Jeżeli leczo wyjdzie za dużo, można je spokojnie zawekować , a po otwarciu mieć szybki, pyszny obiad.




Składniki:
  • 2 cebule
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 średnia cukinia
  • 1 średni bakłażan
  • 2 duże czerwone papryki
  • 1 duża żółta
  • 6 pomidorów
  • ok. 280 g chorizo*
  •  sól, pieprz, oregano, chilli do smaku
  • łyżeczka słodkiej papryki
  • 3 łyżeczki majeranku
  • łyżka oleju
Przygotowanie:
  1.  Cebulę obieramy, kroimy w drobną kostkę i solimy. Siekamy czosnek, a papryki, cukinie (usuwamy gniazda nasienne) i bakłażana kroimy w kostkę.
  2. Na rozgrzaną patelnię wlewamy łyżkę oleju, wkładamy cebulę i lekko szklimy. Dodajemy posiekany czosnek i chwilę smażymy.
  3. Dokładamy papryki, smażymy, a po kilku minutach dodajemy bakłażana.
  4. Gdy całość się lekko podsmaży dodajemy cukinię i trzymamy na gazie kolejne kilka minut.
  5. Gdy warzywa będą półmiękkie dodajemy obrane ze skórki i pokrojone w kostkę pomidory. Dosypujemy przypraw, dolewamy pół szklanki wody i dusimy do momentu, aż warzywa będą miękkie. 
  6. Na drugiej patelni smażymy pokrojoną w plasterki kiełbasę. Następnie łączymy ją z leczo. Gotowe danie podajemy z kromką chleba lub ryżem.
* Zamiast chorizo można użyć innego mięsa lub je pominąć i ugotować leczo w wersji wegetariańskiej.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...