Składniki:
- 2 cebule
- 3 ząbki czosnku
- 1 średnia cukinia
- 1 średni bakłażan
- 2 duże czerwone papryki
- 1 duża żółta
- 6 pomidorów
- ok. 280 g chorizo*
- sól, pieprz, oregano, chilli do smaku
- łyżeczka słodkiej papryki
- 3 łyżeczki majeranku
- łyżka oleju
- Cebulę obieramy, kroimy w drobną kostkę i solimy. Siekamy czosnek, a papryki, cukinie (usuwamy gniazda nasienne) i bakłażana kroimy w kostkę.
- Na rozgrzaną patelnię wlewamy łyżkę oleju, wkładamy cebulę i lekko szklimy. Dodajemy posiekany czosnek i chwilę smażymy.
- Dokładamy papryki, smażymy, a po kilku minutach dodajemy bakłażana.
- Gdy całość się lekko podsmaży dodajemy cukinię i trzymamy na gazie kolejne kilka minut.
- Gdy warzywa będą półmiękkie dodajemy obrane ze skórki i pokrojone w kostkę pomidory. Dosypujemy przypraw, dolewamy pół szklanki wody i dusimy do momentu, aż warzywa będą miękkie.
- Na drugiej patelni smażymy pokrojoną w plasterki kiełbasę. Następnie łączymy ją z leczo. Gotowe danie podajemy z kromką chleba lub ryżem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz