poniedziałek, 28 września 2015

WIENIEC MALINOWY

Uwaga, uwaga! Jako, że kończy się sezon malinowy zamieszczam przepis na idealne zwieńczenie tegoż okresu- malinowy wieniec. Słodkie ciasto idealnie komponuje się z lekko kwaskowymi malinami. Wadą tego deseru jest niestety czas - potrzebuje kilku godzin na wyrośnięcie, kolejne kilka na pobyt w lodówce. Jest to typowe dla ciast drożdżowych, dlatego do tego wypieku warto się wcześniej przygotować.


Składniki na 2 wieńce - ciasto:
  • 340 g mąki tortowej 
  • 125 ml pełnotłustego mleka
  • 125 ml wody
  • 1 opakowani suszonych drożdży 
  • 55 cukru
  • 4 łyżki roztopionego masła
  • 1 duże żółtko
  • 1 1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
  • 1/2 płaskiej łyżeczki soli
Składniki na masę:
  • 2 jaja
  • 2 łyżki bułki tartej
  • ok. 300 g malin 
  • ok. 300 serka naturalnego bieluch
  • 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
  • 2 łyżki miodu
Przygotowanie ciasta:
  1.  Ciepłe mleko mieszamy z wodą, dosypujemy drożdże, szczyptę cukru i odstawiamy zaczyn na ok. 5 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
  2. W miseczce ucieramy roztopione masło, żółtko i ekstrakt waniliowy. W oddzielnej misce mieszamy mąkę, cukier i sól. Robimy lekkie zagłębienie i dodajemy zawartość poprzedniej miski. Ciasto porządnie zagniatamy do momentu, aż przestanie się kleić do rąk. Na koniec formujemy kulę. Do nasmarowanej masłem miski wkładamy kulę i obtaczamy ją w tłuszczu. Przykrywamy ją folią spożywczą i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. półtorej godziny.
  3. Wyrośnięte ciasto wyjmujemy z miski, znów zagniatamy, aby usunąć pęcherzyki powietrza i ponownie formujemy kulę. Wkładamy ją do miski, przykrywamy ponownie folią, a następnie wkładamy do lodówki na przynajmniej 4 godziny (ja włożyłam na całą noc).
Przygotowanie masy:
  1. Serek miksujemy z ekstraktem waniliowym oraz miodem. Dodajemy jajko i ponownie miksujemy.
  2. Stolnicę oprószamy mąką, wykładamy połówkę ciasta. rozwałkowujemy na prostokąt o wymiarach 15x40 cm. Posypujemy łyżką bułki tartej, wykładamy nadzienie serowe, zostawiając 2-cm wolne brzegi. Na środku, wzdłuż dłuższego boku wykładamy pasek z połowy malin. Zwijamy ciasto w roladę, unosząc dłuższy brzeg papieru.
  3. Na wyłożoną papierem blachę przenosimy roladę, skręcamy ją w wieniec, sklejamy mocno końce.To samo czynimy z drugą połówką ciasta. Wieńce przykrywamy ścierką i odstawiamy w ciepłe miejsce na godzinę. 
  4. Piekarnik rozgrzewamy do 170 stopni. Odkrywamy wieńce i nacinamy je ostrymi nożyczkami co 3 cm. Palcami poszerzamy nacięcia. Jajko roztrzepujemy z łyżką wody i smarujemy nim wieńce. 
  5. Jedną blachę umieszczamy na dolnej półce piekarnika, a drugą na górnej. Pieczmy 30-35 min na złoty kolor. Ciasto wyjmujemy na kratkę do ostudzenia.
  6. Ostudzone ciasto opruszamy cukrem pudrem.










6 komentarzy:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...