Składniki na 2 wieńce - ciasto:
- 340 g mąki tortowej
- 125 ml pełnotłustego mleka
- 125 ml wody
- 1 opakowani suszonych drożdży
- 55 cukru
- 4 łyżki roztopionego masła
- 1 duże żółtko
- 1 1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
- 1/2 płaskiej łyżeczki soli
- 2 jaja
- 2 łyżki bułki tartej
- ok. 300 g malin
- ok. 300 serka naturalnego bieluch
- 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
- 2 łyżki miodu
- Ciepłe mleko mieszamy z wodą, dosypujemy drożdże, szczyptę cukru i odstawiamy zaczyn na ok. 5 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
- W miseczce ucieramy roztopione masło, żółtko i ekstrakt waniliowy. W oddzielnej misce mieszamy mąkę, cukier i sól. Robimy lekkie zagłębienie i dodajemy zawartość poprzedniej miski. Ciasto porządnie zagniatamy do momentu, aż przestanie się kleić do rąk. Na koniec formujemy kulę. Do nasmarowanej masłem miski wkładamy kulę i obtaczamy ją w tłuszczu. Przykrywamy ją folią spożywczą i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. półtorej godziny.
- Wyrośnięte ciasto wyjmujemy z miski, znów zagniatamy, aby usunąć pęcherzyki powietrza i ponownie formujemy kulę. Wkładamy ją do miski, przykrywamy ponownie folią, a następnie wkładamy do lodówki na przynajmniej 4 godziny (ja włożyłam na całą noc).
- Serek miksujemy z ekstraktem waniliowym oraz miodem. Dodajemy jajko i ponownie miksujemy.
- Stolnicę oprószamy mąką, wykładamy połówkę ciasta. rozwałkowujemy na prostokąt o wymiarach 15x40 cm. Posypujemy łyżką bułki tartej, wykładamy nadzienie serowe, zostawiając 2-cm wolne brzegi. Na środku, wzdłuż dłuższego boku wykładamy pasek z połowy malin. Zwijamy ciasto w roladę, unosząc dłuższy brzeg papieru.
- Na wyłożoną papierem blachę przenosimy roladę, skręcamy ją w wieniec, sklejamy mocno końce.To samo czynimy z drugą połówką ciasta. Wieńce przykrywamy ścierką i odstawiamy w ciepłe miejsce na godzinę.
- Piekarnik rozgrzewamy do 170 stopni. Odkrywamy wieńce i nacinamy je ostrymi nożyczkami co 3 cm. Palcami poszerzamy nacięcia. Jajko roztrzepujemy z łyżką wody i smarujemy nim wieńce.
- Jedną blachę umieszczamy na dolnej półce piekarnika, a drugą na górnej. Pieczmy 30-35 min na złoty kolor. Ciasto wyjmujemy na kratkę do ostudzenia.
- Ostudzone ciasto opruszamy cukrem pudrem.
Cudowny!
OdpowiedzUsuńZgadzam się :)
Usuńpyszności!
OdpowiedzUsuńWiadomo :D
UsuńŚwietny! Drożdżowe wypieki są najlepsze:)
OdpowiedzUsuńI do tego są najzdrowsze ze wszystkich ciast :)
Usuń