czwartek, 24 września 2015

ZUPA-KREM Z SELERA

 Nie od dziś wiadomo, że seler należy do jednego z najzdrowszych warzyw. Ma mnóstwo witaminy C oraz witaminy B kompleks. Polecany jest zwłaszcza przy odchudzaniu, ze względu na bardzo małą kaloryczność oraz rewelacyjny sposób w jaki oczyszcza nasz organizm. Krem z selera to skupisko zdrowia. Warzywo niestety uważane jest za niesmaczne, więc ludzie nieczęsto po nie sięgają. Ten przepis udowodni wam, jak wspaniale można wykorzystać selera i wydobyć z niego cudowny smak. Zupa idealnie was również rozgrzeje w pierwsze chłodne dni jesieni.


Składniki:
  • 450 g selera
  • 1 cebula
  • ząbek czosnku
  • 1 ziemniak
  • łyżka masła klarowanego 
  • 1 lub 2 szklanki wywaru warzywnego*
  • sól, pieprz
  • pestki dyni, natka pietruszki na wierzch
Przygotowanie:
  1. Pokrojoną w kostkę cebulę lekko solimy i szklimy na maśle. Do garnka dokładamy czosnek i smażymy minutę. Selera i ziemniaka obieramy i kroimy w kostkę , dodajemy do cebuli i czosnku. Smażymy ok. 8 min.
  2. Podsmażone warzywa zalewamy bulionem, tak by je w całości zakrył. Przykrywamy i gotujemy do miękkości. Następnie całość miksujemy, podlewając bulionem, aż uzyskamy zadowalającą nas konsystencję. Doprawiamy solą i pieprzem.
  3. Na suchej patelni prażymy pestki i posypujemy nimi zupę, w towarzystwie posiekanej natki.
*Jeżeli chcemy, aby zupa była bardziej treściwa, bulion warzywny zastępujemy mięsnym.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...