Składniki:
- 450 g selera
- 1 cebula
- ząbek czosnku
- 1 ziemniak
- łyżka masła klarowanego
- 1 lub 2 szklanki wywaru warzywnego*
- sól, pieprz
- pestki dyni, natka pietruszki na wierzch
- Pokrojoną w kostkę cebulę lekko solimy i szklimy na maśle. Do garnka dokładamy czosnek i smażymy minutę. Selera i ziemniaka obieramy i kroimy w kostkę , dodajemy do cebuli i czosnku. Smażymy ok. 8 min.
- Podsmażone warzywa zalewamy bulionem, tak by je w całości zakrył. Przykrywamy i gotujemy do miękkości. Następnie całość miksujemy, podlewając bulionem, aż uzyskamy zadowalającą nas konsystencję. Doprawiamy solą i pieprzem.
- Na suchej patelni prażymy pestki i posypujemy nimi zupę, w towarzystwie posiekanej natki.
Ja tam bardzo lubię smak selera, jest taki oryginalny, intrygujący wręcz :) Zupa z pewnością była pyszna :)
OdpowiedzUsuńTen komentarz został usunięty przez administratora bloga.
UsuńByła przepyszna! Jeśli lubisz selera, to spróbuj go upiec w piekarniku, jest wyborny! ;)
Usuń