Szczerze mówiąc to były moje pierwsze placki z cukinią i marchwią w roli głownej. Wiele osób zachwala to połączenie,a więc musiałam się przekonać i postawiłam na placki. Był to strzał w dziesiątkę! Biją na głowę nawet pancaki na słodko. Feta dodaje słoności i sprawia, że danie rozpływa się w ustach. Wiele zawdzięczam fantastycznie świeżym produktom, jako że obecnie panuje sezon na cukinię jak i marchew. Szybkie danie, idealne do zapakowania do pracy, a przy tym sycące. Jednym słowem polecam!
Składniki:
- 110 g marchwi
- 250 g cukinii
- 1/2 cebuli
- 2 łyżki otrębów owsianych
- 2 jaja
- 100 g fety
- oliwa
- sól, pieprz
Składniki na dip:
- ząbek czosnku
- 2 łyżki jogurtu
- pieprz
- papryczka chilli w płatkach
- szczypiorek lub natka pietruszki
Przygotowanie:
- Czosnek i zioła drobno siekamy. Mieszamy z resztą składników na dip.
- Marchewkę i cukinię ścieramy na tarce. Cukinię posypujemy odrobiną soli, aby puściła sok, a następnie wyciskamy z niej nadmiar wody. Cebulę drobno siekamy.
- Na rozgrzaną patelnię wylewamy odrobinę oliwy, a następnie podsmażamy cebulę.
- W misce roztrzepujemy jajka, dodajemy otręby owsiane i mieszamy. Dodajemy cukinię, marchewkę i cebulę. Fetę rozgniatamy widelcem i dodajemy do reszty składników. Pieprzymy i odrobinę solimy (możemy pominąć sól, gdyż feta dodaje już potrawie sporo soli).
- Rozgrzewamy patelnię, kropimy oliwą, a następnie formujemy ręką placki, wyciskając nadmiar wody. Smażymy z obu stron i podajemy z dipem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz