środa, 9 września 2015

PLACUSZKI CUKINIOWO-MARCHEWKOWE

Szczerze mówiąc to były moje pierwsze placki z cukinią i marchwią w roli głownej. Wiele osób zachwala to połączenie,a więc musiałam się przekonać i postawiłam na placki. Był to strzał w dziesiątkę! Biją na głowę nawet pancaki na słodko. Feta dodaje słoności i sprawia, że danie rozpływa się w ustach. Wiele zawdzięczam fantastycznie świeżym produktom, jako że obecnie panuje sezon na cukinię jak i marchew. Szybkie danie, idealne do zapakowania do pracy, a przy tym sycące. Jednym słowem polecam!




Składniki:
  • 110 g marchwi
  • 250 g cukinii
  • 1/2 cebuli
  • 2 łyżki otrębów owsianych
  • 2 jaja
  • 100 g fety
  • oliwa
  • sól, pieprz
Składniki na dip:
  • ząbek czosnku
  • 2 łyżki jogurtu
  • pieprz
  • papryczka chilli w płatkach
  • szczypiorek lub natka pietruszki
Przygotowanie: 
  1.  Czosnek i zioła drobno siekamy. Mieszamy z resztą składników na dip.
  2. Marchewkę i cukinię ścieramy na tarce. Cukinię posypujemy odrobiną soli, aby puściła sok, a następnie wyciskamy z niej nadmiar wody. Cebulę drobno siekamy.
  3. Na rozgrzaną patelnię wylewamy odrobinę oliwy, a następnie podsmażamy cebulę.
  4. W misce roztrzepujemy jajka, dodajemy otręby owsiane i mieszamy. Dodajemy cukinię, marchewkę i cebulę. Fetę rozgniatamy widelcem i dodajemy do reszty składników. Pieprzymy i odrobinę solimy (możemy pominąć sól, gdyż feta dodaje już potrawie sporo soli).
  5. Rozgrzewamy patelnię, kropimy oliwą, a następnie formujemy ręką placki, wyciskając nadmiar wody. Smażymy z obu stron i podajemy z dipem.



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...