sobota, 19 września 2015

PODWÓJNE CIASTECZKA Z MASĄ BANANOWĄ NA BAZIE BIELUCHA

Ciasteczka mają klimat nieco świąteczny, ze względu na kształt, jednak formę możemy tak naprawdę  nadać im jaką tylko chcemy, w zależności od naszych foremek i pomysłów. Mimo masy, którą są przełożone, ciasteczka można bezpieczne transportować, bez obawy, że ta wypłynie lub że ciacha się rozpadną. Słodkości, po nocy spędzonej w lodówce są dobrze zbite, a masa gęsta i niewypływająca na boki. 


 Składniki na ciasto:
  • 240 mąki
  • 50 g cukru
  • 120 g masła
  • 2 łyżeczka kakao
  • 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego (można zastąpić cukrem waniliowym)
  • 2 małe jajka
Składniki na masę:
  • 1 dojrzały banan
  • 1,5 serka bieluch (ok.225 gram)
  • 2 łyżeczki żelatyny
  • 4 łyżki cukru pudru
Przygotowanie:
  1. Mąkę przesiewamy, dodajemy cukier i zimne pokrojone masło, całość ucieramy rękoma na kruszonkę. Dodajemy roztrzepane jajka, ekstrakt i wyrabiamy ciasto. 
  2. Z ciasta formujemy 2 kule. Do jednej z nich dodajemy kakao i wyrabiamy, aż kakao będzie dobrze rozprowadzone w cieście. Kulki owijamy folią aluminiową i wkładamy do lodówki na 30 min.
  3. Schłodzone kulki wyjmujemy z lodówki. Rozwałkowujemy je na cienkie placki i wykrawamy z nich ciasteczka przy pomocy foremek. Gotowe ciasteczka wykładamy na blachę, pokrytą papierem do pieczenia.
  4. Ciasteczka pieczemy ok.15-20 min w 175 stopniach.
  5.  Przygotowujemy nadzienie do ciasteczek: Banana, bieluchy i cukier puder miksujemy. Żelatynę rozpuszczamy w odrobinie gorącej wody, a następnie dodajemy ją do naszej masy i dokładnie mieszamy. Całość wkładamy do lodówki na ok. 40 min.
  6. Gdy masa stężeje, wyjmujemy ją z lodówki. Na każde ciasteczko nakładamy serek i przykrywamy kolejnym. Tak przygotowane ciasteczka ponownie wkładamy do lodówki, najlepiej na całą noc. Po wyjęciu posypujemy cukrem pudrem.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...