niedziela, 20 września 2015

TAGLIATELLE MARCHEWKOWE

Od paru dobrych lat jestem prawdziwą fanką włoskiej kuchni, zwłaszcza makaronów. Uwielbiam je i mogłabym się nimi zajadać codziennie. Jako, że czasem każdemu przyda się odejście od rutyny zdecydowałam się zastąpić zwykły makaron... marchewką! Pomysł może nieco dziwny, jednak po wykonaniu danie przypomina tagliatelle i smakuje niesamowicie! Kompletnie nie spodziewałam się tak wyrazistego smaku.



Składniki na 4 porcje:
  • 1 duża czerwona cebula
  • 280 g cukinii
  • 220 g młodej marchwi
  • ok. 20 suszonych pomidorów
  • kilka oliwek
  • 12 łyżek sosu pomidorowego
  • oliwa 
  • sól, papryczka chilli w płatkach 
  • parmezan
Przygotowanie:
  1. Cukinię myjemy i kroimy w drobną kostkę. Na porządnie rozgrzaną patelnię wlewamy oliwę i wkładamy cukinię. Dusimy kilka minut, aż zmięknie, dolewając łyżkę wody, w razie gdyby cukinia zaczynała się przypalać .
  2. Cebulę obieramy,kroimy  na pół, a dalej w plasterki. Gdy cukinia będzie miękka, dorzucamy do niej cebulę i dusimy jeszcze kilka minut.
  3. Z marchewki tworzymy "tagliatelle" przy pomocy obieraczki do warzyw. Dokładamy ją na patelnię, smażymy kilka minut, a następnie dodajemy sos pomidorowy, pokrojone oliwki i suszone pomidorki. Doprawiamy solą i papryczką chilli (można ją pominąć w łagodniejszej wersji). Wszystko smażymy jeszcze kilka minut.
  4. Tagliatelle przekładamy na talerz, posypujemy startym parmezanem i przybieramy świeżą bazylią.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...