Od paru dobrych lat jestem prawdziwą fanką włoskiej kuchni, zwłaszcza makaronów. Uwielbiam je i mogłabym się nimi zajadać codziennie. Jako, że czasem każdemu przyda się odejście od rutyny zdecydowałam się zastąpić zwykły makaron... marchewką! Pomysł może nieco dziwny, jednak po wykonaniu danie przypomina tagliatelle i smakuje niesamowicie! Kompletnie nie spodziewałam się tak wyrazistego smaku.
Składniki na 4 porcje:
- 1 duża czerwona cebula
- 280 g cukinii
- 220 g młodej marchwi
- ok. 20 suszonych pomidorów
- kilka oliwek
- 12 łyżek sosu pomidorowego
- oliwa
- sól, papryczka chilli w płatkach
- parmezan
Przygotowanie:
- Cukinię myjemy i kroimy w drobną kostkę. Na porządnie rozgrzaną patelnię wlewamy oliwę i wkładamy cukinię. Dusimy kilka minut, aż zmięknie, dolewając łyżkę wody, w razie gdyby cukinia zaczynała się przypalać .
- Cebulę obieramy,kroimy na pół, a dalej w plasterki. Gdy cukinia będzie miękka, dorzucamy do niej cebulę i dusimy jeszcze kilka minut.
- Z marchewki tworzymy "tagliatelle" przy pomocy obieraczki do warzyw. Dokładamy ją na patelnię, smażymy kilka minut, a następnie dodajemy sos pomidorowy, pokrojone oliwki i suszone pomidorki. Doprawiamy solą i papryczką chilli (można ją pominąć w łagodniejszej wersji). Wszystko smażymy jeszcze kilka minut.
- Tagliatelle przekładamy na talerz, posypujemy startym parmezanem i przybieramy świeżą bazylią.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz