Składniki na ok.8 naleśników:
- 1,5 szklanki mleka
- 1,5 szklanki wody gazowanej
- 2 jaja
- 370 g mąki
- szczypta soli i cukru
- olej/masło
- 3 serki typu bieluch
- 450 g jagód
- 75 g miodu
- 1 łyżka cukru waniliowego
- Bieluchy mieszamy z miodem (można go roztopić, jeśli jest twardy) i cukrem waniliowym. Jagody myjemy, dodajemy do masy i delikatnie mieszamy.
- Do miski wlewamy wodę i mleko, jajka, cukier i szczyptę soli, a następnie ubijamy trzepaczką. Na koniec stopniowo dosypujemy mąkę, mieszając do uzyskania pożądanej konsystencji.
- Na rozgrzaną patelnię wlewamy olej lub klarowane masło. Następnie nakładamy porcję ciasta naleśnikowego, aby cienką warstwą pokrywała patelnię. Smażymy delikatnie z obu stron.
- Na usmażone naleśniki nakładamy farsz, a następnie składamy je w trójkąty. Naczynie żaroodporne smarujemy masłem, wykładamy naleśnikami, a następnie wkładamy je do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika na ok 15 min. (zamiast pieczenia w piekarniku naleśniki można ponownie usmażyć na patelni). Podajemy na ciepło z jagodami.
Boskie :) Zapraszam do udziału w akcji wege obiad ;)
OdpowiedzUsuńDziekuje i z checia wezmę udział ;)
Usuńprezentują się smakowicie!
OdpowiedzUsuńSmacznie :)
OdpowiedzUsuńTakie było :)
Usuń