niedziela, 6 września 2015

NALEŚNIKI Z SERKIEM I JAGODAMI

Pulchniutkie pancaki z jagodami już były, więc czas zaprezentować moje ulubione naleśniki z tymi oto owocami. W połączeniu z lekkim serkiem i miodem stanowią najlepszy farsz, który wyjadam surowy, zanim go jeszcze zapakuje do naleśników. Za każdym razem muszę dorabiać nadzienia, gdyż w zaskakujący sposób znika, nim usmażę całe ciasto na naleśniki. Chrupiące na brzegach z rozpływającym się, gorącym nadzieniem- wyśmienite!



Składniki na ok.8 naleśników:
  • 1,5 szklanki mleka
  • 1,5 szklanki wody gazowanej
  • 2 jaja
  • 370 g mąki 
  • szczypta soli i cukru
  • olej/masło
  • 3 serki typu bieluch 
  • 450 g jagód
  • 75 g miodu
  • 1 łyżka cukru waniliowego
Przygotowanie:
  1. Bieluchy mieszamy z miodem (można go roztopić, jeśli jest twardy) i cukrem waniliowym. Jagody myjemy, dodajemy do masy i delikatnie mieszamy.
  2. Do miski wlewamy wodę i mleko, jajka, cukier i szczyptę soli, a następnie ubijamy trzepaczką. Na koniec stopniowo dosypujemy mąkę, mieszając do uzyskania pożądanej konsystencji.
  3. Na rozgrzaną patelnię wlewamy olej lub klarowane masło. Następnie nakładamy porcję ciasta naleśnikowego, aby cienką warstwą pokrywała patelnię. Smażymy delikatnie z obu stron. 
  4. Na usmażone naleśniki nakładamy farsz, a następnie składamy je w trójkąty. Naczynie żaroodporne smarujemy masłem, wykładamy naleśnikami, a następnie wkładamy je do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika na ok 15 min. (zamiast pieczenia w piekarniku naleśniki można ponownie usmażyć na patelni). Podajemy na ciepło z jagodami.



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...