sobota, 26 września 2015

SOS Z PIECZONYCH WARZYW

Jeśli jesteście znudzeni zwykłym ketchupem, lub zwykłymi pomidorowymi sosami to przepis w sam raz dla was. Jest to pasta z pieczonych pomidorów, cukinii i papryk, która idealnie zastąpi wam codzienne sosy, które podajecie do mięs, ryżu czy innych potraw. W takich daniach uwielbiam to, że po ich przygotowaniu, można je zamknąć w słoikach i otworzyć gdy będą nam potrzebne. Pomysł zaczerpnęłam od Malwiny z Filozofii Smaku. Gdy zobaczyłam przepis, musiałam go od razu wypróbować i zachęcam was do zrobienia tego samego.


Składniki:
  • papryka czerwona i żółta (łącznie 1,5 kg)
  • 2,5 kg pomidorów
  • 1 kg cukinii
  • 1 łyżeczka słodkiej papryczki
  • główka czosnku
  • 2 małe cukrowe cebule i 2 małe czerwone
  • łyżeczka pieprzu
  • 1,5 łyżeczki soli
  • 1/2 łyżeczki suszonego oregano
  • 2 łyżki octu balsamiczny
  • 3 łyżki oliwy
Przygotowanie:

1. Blachy do pieczenia wykładamy pergaminem. Na pierwszą z nich wykładamy umyte papryki. Dokładamy cukinie z odkrojonymi końcówkami, pokrojoną w grube plastry i polaną łyżką oliwy (ja ją ułożyłam na oddzielnej blaszce, gdyż mi się nie zmieściła razem z paprykami).


2. Pomidory myjemy, kroimy na pół i układamy na drugiej blaszce skórą do dołu. Cebule kroimy na pół, wrzucamy na blachę do pomidorów razem z główką czosnku. Całość polewamy 2 łyżkami oliwy.


3. Obie blachy wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni z funkcją termoobiegu na ok. 30 min, aż papryki się porządnie przypieką. Po tym czasie warzywa wyjmujemy do przestudzenia. Papryki wkładamy do torebki foliowej, zamykamy i zostawiamy do przestygnięcia (warto je włożyć do miski, w razie gdyby sos zaczął wyciekać).

4. Ostudzone papryki wyjmujemy z torebek, zdejmujemy skórkę i pozbywamy się gniazd nasiennych. Z pomidorów również zdejmujemy skórki i je wyrzucamy. Tak obrane warzywa wkładamy do garnka razem z cebulą, cukinią i wyciśniętym czosnkiem. Wszystko dokładnie miksujemy blenderem. Dodajemy przyprawy i ocet, mieszamy.

5. Pastę podgrzewamy i przekładamy do wyparzonych słoików. Wekujemy i gotowe!
 






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...