Składniki:
- papryka czerwona i żółta (łącznie 1,5 kg)
- 2,5 kg pomidorów
- 1 kg cukinii
- 1 łyżeczka słodkiej papryczki
- główka czosnku
- 2 małe cukrowe cebule i 2 małe czerwone
- łyżeczka pieprzu
- 1,5 łyżeczki soli
- 1/2 łyżeczki suszonego oregano
- 2 łyżki octu balsamiczny
- 3 łyżki oliwy
1. Blachy do pieczenia wykładamy pergaminem. Na pierwszą z nich wykładamy umyte papryki. Dokładamy cukinie z odkrojonymi końcówkami, pokrojoną w grube plastry i polaną łyżką oliwy (ja ją ułożyłam na oddzielnej blaszce, gdyż mi się nie zmieściła razem z paprykami).
2. Pomidory myjemy, kroimy na pół i układamy na drugiej blaszce skórą do dołu. Cebule kroimy na pół, wrzucamy na blachę do pomidorów razem z główką czosnku. Całość polewamy 2 łyżkami oliwy.
3. Obie blachy wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni z funkcją termoobiegu na ok. 30 min, aż papryki się porządnie przypieką. Po tym czasie warzywa wyjmujemy do przestudzenia. Papryki wkładamy do torebki foliowej, zamykamy i zostawiamy do przestygnięcia (warto je włożyć do miski, w razie gdyby sos zaczął wyciekać).
4. Ostudzone papryki wyjmujemy z torebek, zdejmujemy skórkę i pozbywamy się gniazd nasiennych. Z pomidorów również zdejmujemy skórki i je wyrzucamy. Tak obrane warzywa wkładamy do garnka razem z cebulą, cukinią i wyciśniętym czosnkiem. Wszystko dokładnie miksujemy blenderem. Dodajemy przyprawy i ocet, mieszamy.
5. Pastę podgrzewamy i przekładamy do wyparzonych słoików. Wekujemy i gotowe!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz