piątek, 8 lipca 2016

JAGODZIANKI



I nastał lipiec-miesiąc jagód. To ich czas, dlatego korzystajmy z nich póki są, bo oprócz przepysznego smaku mają wiele właściwości leczniczych. Sok z jagód wychwytuje wszystkie toksyny, może nas uratować w czasie biegunki. Pomagają regulować poziom cukru we krwi, przez co nazywa się je roślinną insuliną. Odkąd pamiętam w moim domu powtarza się: jedz jagody, są dobre na oczy. To prawda, wspomagają wzrok, zwłaszcza odpowiadają za dobre widzenie po zmroku.
Razem z bratem jako dzieci zajadaliśmy się jagodami, pamiętam nasze umazane, jagodowe mordki i fioletowe paluszki, które nawet po umyciu wyglądały na sine. Używanie sztućców i serwetek i tak było na nic, po starciu z jagodami człowiek nie mógł wyjść czysty. Do dzisiaj nic się nie zmieniło, nadal uwielbiam te małe owoce. Ostatnio przechodzę ponowną fascynację nimi, gdyż zabrałam się za wypiekanie jagodzianek. Uwielbiam te puchate bułeczki, a od kiedy odkryliśmy ten przepis nawet nie myślimy żeby kupować je w sklepie. Wypróbujcie go sami, a sądzę, że zasmakują wam do tego stopnia, że nawet nie spojrzycie na te na sklepowych półkach.


NADZIENIE 
Składniki: 
  • 250-300 g jagód (użyłam mrożonych)
  • 2,5 łyżki cukru
  • 3/4 łyżki skrobi ziemniaczanej
Przygotowanie:
  1. Jagody mieszamy z cukrem i skrobią (jeśli używamy mrożonych jagód wcześniej je rozmrażamy).
CIASTO
Składniki na 13 jagodzianek:
  • 500 g mąki pszennej
  • 1 małe jajko
  • 1 żółtko+1 do posmarowania bułeczek
  • 50 g masła
  • 1/2 szklanki mleka
  • 1/2 szklanki ciepłej wody
  • 120 g cukru
  • szczypta soli
  •  płaskie łyżeczki drożdży instant
  • 2 płaskie łyżeczki cukru z wanilią
  • cukier trzcinowy do posypania na wierzch
Przygotowanie:
  1.  Do miski miksera wsypujemy mąkę, cukier, roztrzepane jajko z żółtkiem, drożdże, ciepłą wodę i mieszamy na niskich obrotach. Dodajemy resztę składników i podwyższamy obroty miksera na szybkie. Ciasto ma się wyrabiać ok.10 minut (ręcznie ok.12 min.)
  2. Miskę przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 1 godzinę do wyrośnięcia.
  3. Po tym czasie formujemy bułeczki: stolnicę opruszamy mąką, nabieramy porcję ciasta (ok.2 łyżki) i rozwałkowujemy na owalny placek. Nakładamy 1-1,5 łyżki jagód i dokładnie zlepiamy sklejając przeciwległe końce. 
  4. Bułeczki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, przykrywamy ściereczką i odkładamy do wyrośnięcia na 40 minut.
  5. Wyrośnięte jagodzianki smarujemy wymieszanym żółtkiem z wodą i posypujemy cukrem trzcinowym. Blachę wkładamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni C na ok.20 minut.
  6. Jagodzianki studzimy na kratce.




Uczta pod gołym niebem 2016 Z dziećmi i dla dzieci 2016 Letnie owoce 2

4 komentarze:

  1. Ależ one są bogate w środku! Ślinka cieknie :)
    http://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. I to jak bogate, jak dla mnie czym więcej jagód tym lepiej, dlatego upycham je jak sie da :)

      Usuń
  2. Prawdziwy smak lata...
    Jagodzianki sa nie do pobicia!
    :)

    Jest mi bardzo miło, zże bierzesz udział w akcji 'Dla dzieci' na Mikserze.
    Kasia
    www.lejdi-of-the-house.bloog.pl

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bez jagodzianek to nie wakacje :D Mnie również bardzo miło :)

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...