Składniki na 2 bochenki:
Zaczyn:
- 200 g mąki żytniej razowej typ 2000
- 180 g wody
- 60 g zakwasu
- 800 g mąki żytniej typ 720
- 650 ml piwa pszenicznego
- 350 g zaczynu
- 2 cebule
- 20 g soli (2 łyżeczki)
- Wyjmujemy zakwas z lodówki i odstawiamy na 1 – 2 godziny w temperaturze pokojowej. W misce mieszamy wszystkie składniki (zakwas, mąkę i wodę), przykrywamy miskę folią i pozostawiamy w temperaturze pokojowej na noc (8 – 12 godzin).
- Zaczyn jest gotowy gdy da się wyczuć lekko kwaśny zapach, a ciasto po rozsunięciu ma gąbczastą strukturę i jest napowietrzone.Cebulę kroimy w dużą kostkę, podduszamy na oleju aż zmięknie i nabierze złotego koloru, studzimy.
- Do dużej miski odważamy 350 g zaczynu, dodajemy mąkę, cebulę, sól, piwo. Mieszamy, przykrywamy folią i odstawiamy do pierwszego wyrastania, w temperaturze pokojowej, na 8 – 12 godzin.
- Po tym czasie wyrośnięte ciasto dzielimy na dwie części i przekładamy do dwóch foremek – keksówek (20 x 11cm), wysmarowanych masłem. Delikatnie wyrównujemy powierzchnię ciasta mokrą ręką, przykrywamy foremki ściereczką i pozostawiamy do wyrośnięcia na 3 – 4 godziny.
- Piekarnik rozgrzewamy do 220 st C.Wyrośnięte chlebki nacinamy, wstawiamy do gorącego piekarnika. Parujemy piekarnik przy pomocy spryskiwacza i pieczemy ok 45 – 50 minut. Upieczone chleby wyjmujemy z foremek i pozostawiamy do wystudzenia na kratce.
W pieczeniu udział wzięli:
Apetyt na smakaBochen Chleba
Codziennik kuchenny
Dom z mozaikami
Kulinarne przygody Gality
Kuchnia Gucia
Kuchennymi drzwiami
Leśny zakątek
Moje małe czarowanie
Konwalie w kuchni
Nie-ład malutki
Ogrody Babilonu
Para w kuchni
Polska zupa
Smakowity chleb
Stare gary
Zacisze kuchenne
W poszukiwaniu slowlife
Pysznie upieczony!
OdpowiedzUsuńWspaniały środek.
A sniadanie urocze.
Dziękuję za chlebowe towarzystwo.
Ja również dziękuję :)
UsuńPiękny bochenek!
OdpowiedzUsuńWpraszam się na takie śniadanko!
Dziekuje bardzo i zapraszam! :)
UsuńAle śniadanie! Dobrze, ze już jadłam, bo ekran bym lizała ;) Dzięki za wspólne pieczenie!
OdpowiedzUsuńRowniez dziekuje :)
UsuńPoproszę tę kromeczkę z jajkiem :D
OdpowiedzUsuńA proszę bardzo ;)
Usuńpiękny bochen Ci się upiekł :-) Dziękuję za wspólny czas :-)
OdpowiedzUsuńI ja dziękuję :)
UsuńPięknie Ci się upiekł i wspaniale wygląda. Dzięki za wspólny czas:-)
OdpowiedzUsuńDziękuję bardzo :)
UsuńWspaniały wypiek. Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
UsuńPo tym wypieku mnie też kusi zakup książki P. Kucharskiego.
OdpowiedzUsuńKradnę kromkę z jajem i uciekam do obowiązków!
Pozdrawiam!
Wysylam kromke! Rowniez pozdrawiam :)
UsuńWspaniały:) Dziękuję za wspólne pieczenie!
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
UsuńPiękny chlebek, piękne dziurki :-).
OdpowiedzUsuńDziękuję za wspólny czas.
Dziękuję :)
UsuńŚliczna, klimatyczna sesja - CHLEB WYGLĄDA WSPANIALE. Pozdrawiam. Ala z Podhala
OdpowiedzUsuńDziękuję bardzo :)
UsuńPiękny chleb. Nam również bardzo smakował. Dziękuję za wspólne lutowe pieczenie.
OdpowiedzUsuńMuszę powiedzieć, że nawet jeden ze smaczniejszych chlebów jakie robiłam, również dziękuję :)
UsuńUdał Ci się pysznie, pozdrawiam
OdpowiedzUsuńI taki był, pozdrawiam :)
UsuńMagdo-pięknie Ci wyrósł :) Dziękuję za wspólne pieczenie, pozdrawiam
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
UsuńŚlicznie nacięty bochenek i smakowicie wyglądające kromeczki. Gratuluję i dziękuję za wspólne pieczenie.
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
Usuń