Składniki:
- 25 g świeżych drożdży lub 14 g suchych
- 1 łyżeczka cukru
- 600 g mąki pszennej typ 480 lub 550
- 1 płaska łyżka soli
- 50 g oleju rzepakowego lub słonecznikowego
- 360 g letniej wody
- 1 jajko do posmarowania wierzchu rogalików
- czarnuszka, sezam lub mak do posypania
- W małej miseczce rozpuszczamy świeże drożdże razem z 1 łyżeczką cukru, a w przypadku używania drożdży instant dodajemy je od razu do mąki z cukrem.
- Mąkę łączymy z drożdżami, solą, olejem i letnią wodą. Zagniatamy miękkie i elastyczne ciasto ok. 10 minut (możemy użyć miksera i zagnieść je z hakiem chlebowym ok. 5 minut). Wyrobione ciasto ma się lekko lepić się do dłoni. Ciasto odkładamy do wyrośnięcia na ok. 1 godzinę w wysmarowanej oliwą misce (ciasto ma podwoić swoją objętość).
- Wyrośnięte ciasto wykładamy na blat, krótko zagniatamy i dzielimy na 2 części.. Każdą z nich rozwałkowujemy na prostokąt wielkości 40 cm x 20 cm i wycinamy trójkąty - powinno ich wyjść 14 średniej wielkości (możecie podzielić ciasto na 3 i wycinać mniejsze trójkąty lub wycinać je nawet większe). Każdy trójkąt zwijamy, zaczynając od szerszego końca, kierując się ku jego koniuszkowi).
- Gotowe rogale przekładamy na blachę, wyłożoną papierem do pieczenia, przykrywamy ściereczką i odkładamy do wyrośnięcia na 30 minut. Po tym czasie smarujemy je roztrzepanym jajkiem i posypujemy makiem, sezamem, czarnuszką lub ulubionymi ziarnami. Pieczemy je w 200 stopni C przez 25-30 minut na złoty kolor, a następnie wykładamy na kratkę do ostudzenia.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz