W tej potrawce rolę główną gra ciecierzyca i dynia piżmowa. Tę ostatnią wykorzystujemy prawie w całości, gdyż obraną skórkę podpieczemy i posypiemy nią gotową potrawę. Będzie stanowić chrupki dodatek, który możemy zjeść nawet oddzielnie i potraktować jako pewnego rodzaju chipsy. To samo możemy uczynić z pestkami - dla mnie jednak są one zbyt twarde. Przepis wymaga czasu, gdyż potrawka musi się dusić 40 minut, po tym czasie staje się gęsta i kremowa. Jest pikantna w smaku, dlatego jeśli przygotowujecie ją dla dzieci możecie pominąć chilli. Oryginalnie jest podawana z kuskusem, jednak ja zastąpiłam kaszą jaglaną, moim zdaniem pasuje równie dobrze.
Składniki na 4 porcje:
- 1 dynia piżmowa (ok. 1,2 kg)
- oliwa
- 2 cebule
- 1/2 pęczka (15 g) świeżej kolendry
- 40 g rodzynek
- 1 łyżeczka mielonego cynamonu
- 1 łyżeczka suszonych płatków chilli
- 50 g czarnych oliwek
- 1 puszka (400 g) krojonych pomidorów
- 1 puszka (400 g) ciecierzycy
- 500 ml bulionu warzywnego
- 1 szklanka kaszy jaglanej
- jogurt naturalny do podania
Przygotowanie:
- Dynię obieramy, kroimy na pół i wydrążamy pestki (skórkę zachowujemy na później). Miąższ kroimy na kawałki (ok. 3 cm), wkładamy do brytfanki, skrapiamy oliwą, doprawiamy solą, pieprzem i dokładnie mieszamy. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni C na 35-40 minut.
- Obieramy i grubo kroimy cebule.Wkładamy do szerokiego garnka z 1-2 łyżkami oliwy i stawiamy na małym ogniu. Łodyżki kolendry cienko kroimy i dorzucamy do garnka. Dodajemy rodzynki, 3/4 przygotowanego cynamonu i płatków chilli. Przykrywamy garnek i dusimy 20 minut, co jakiś czas mieszając i dolewając wody w razie potrzeby.
- Upieczoną dynię waz z oliwkami, pomidorami i ciecierzycą (z zalewą) wmieszamy do garnka z warzywami. Dolewamy 500 ml bulionu warzywnego, zwiększamy płomień do średniego i od czasu do czasu mieszając, gotujemy całość ok. 40 minut (bez przykrywki). Potrawka ma w tym czasie zgęstnieć.
- Kaszę jaglaną płuczemy pod zimną wodą, a następnie przelewamy wrzątkiem, aby nie była gorzka. W garnku zagotowujemy 2 i 1/4 szklanki wody, następnie wrzucamy do niej kaszę jaglaną i łyżeczkę soli. Delikatnie mieszamy, robiąc dosłownie 3 kółka i przykrywamy garnek. Gotujemy na bardzo małym gazie ok.15 minut. Wyłączamy gaz, odstawiamy na 5 minut i zdejmujemy przykrywkę, aby odparował ewentualny nadmiar wody.
- Zachowaną wcześniej skórkę z dyni mieszamy z resztą cynamonu i chilli, doprawiamy solą, a następnie wkładamy do opróżnionej brytfanki na 10 minut do piekarnika.
- Kaszę jaglaną przekładamy do miski, na wierzch nakładamy gotową potrawkę, przybieramy kolendrą, jogurtem i upieczoną skórką z dyni.
Przepis pochodzi z książki Jamiego Olivera "Gotuj sprytnie jak Jamie"
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz