Składniki:
- 100 g orzechów (ja użyłam laskowych i nerkowca)
- 50 g mieszanki nasion: siemienia lnianego, słonecznika, sezamu
- 6 suszonych śliwek
- 3 morele
- garść mieszanki rodzynek i suszonej żurawiny
- 1 łyżeczka cynamonu
- szklanka pulpy jabłkowej z cynamonem*
- 1 duża pomarańcza
- 1 dojrzała gruszka
- 175 płatków owsianych
- 10 g otrębów owsianych
- 10-15 kropelek stewii lub 1 łyżka płynnego miodu
Przygotowanie:
- Śliwki, morele, rodzynki i żurawinę siekamy (nie za drobno), przekładamy do miski. W malakserze miksujemy pulsacyjnie orzechy i nasiona (lub siekamy) i razem ze startą skórką pomarańczy dokładamy do suszonych owoców.
- Obieramy i kroimy na cząstki pomarańczę i i gruszkę, przekładamy je do malaksera i miksujemy na papkę, dokładamy pulpę jabłkową, stewię i dokładnie mieszamy. Całość przelewamy do pojemnika z podziałką i sprawdzamy czy jest 500 ml mieszanki, w razie gdyby tyle nie było dokładamy któregoś z owoców-zmiksowanego.
- Płyn przelewamy do garnka, stawiamy na średnim ogniu, przykrywamy pokrywką i doprowadzamy do wrzenia. Następnie wmieszamy płatki owsiane, otręby, suszone owoce z orzechami i nasionami. Całość mieszamy przez ok. 5 minut, aż masa stanie się kleista.
- Masę przekładamy do kwadratowej formy 25x25 cm, wyłożonej papierem do pieczenia. Rozprowadzamy ją równomiernie i lekko nacinamy, tworzą 14 batoników. Pieczemy na najniższej półce piekarnika, nagrzanego do 190 stopni C przez 45-50 minut, po czym przekładamy na kratkę do ostudzenia.
Przepis brzmi smakowicie, chyba wypróbuję. Lubię tego typu batoniki, swietnie sprawdzają sie gdy spaceruję z wózkiem
OdpowiedzUsuńGorąco zachęcam :)
UsuńDomowe energetyczne batoniki to jest to czego każdy z nas potrzebuje by mieć siłę przez cały dzień :)
OdpowiedzUsuńOtóż to! :)
Usuń