środa, 10 lutego 2016

BATONIKI ENERGETYCZNE

 Te batoniki przygotowałam z myślą o narciarzach, snowboardzistach czy wszystkich was, aktywnie spędzający ferie zimowe lub czas wolny. Można powiedzieć, że są kumulacją wszystkiego co najlepsze i najpotrzebniejsze dla naszego organizmu. W ich skład wchodzą ziarna, płatki owsiane, orzechy, suszone owoce. Dzięki temu dają mnóstwo energii, warto je mieć przy sobie w czasie podróży, gdy możemy mieć mało czasu na przygotowanie bardziej złożonych posiłków. Taki batonik może dosłownie nas uratować w "głodowych" sytuacjach. Z jednej porcji wychodzi ok.14 batoników, dlatego będziecie mieli ich zapas na jakiś czas, nie musicie się również przejmować wymogami ich przechowywania, bo tak naprawdę możecie je trzymać gdzie chcecie. Od was zależy czy wolicie bardziej wysuszone, czy miękkie i do tego dostosować metodę ich przechowywania - na wierzchu czy schowane w pojemniku.


Składniki:
  • 100 g orzechów (ja użyłam laskowych i nerkowca)
  • 50 g mieszanki nasion: siemienia lnianego, słonecznika, sezamu
  • 6 suszonych śliwek
  • 3 morele
  • garść mieszanki rodzynek i suszonej żurawiny
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • szklanka pulpy jabłkowej z cynamonem*
  • 1 duża pomarańcza
  • 1 dojrzała gruszka
  • 175 płatków owsianych
  • 10 g otrębów owsianych
  • 10-15 kropelek stewii lub 1 łyżka płynnego miodu
Jabłka dusimy, następnie przekładamy do malaksera i miksujemy z łyżeczką cynamonu.

Przygotowanie:
  1. Śliwki, morele, rodzynki i żurawinę siekamy (nie za drobno), przekładamy do miski. W malakserze miksujemy pulsacyjnie orzechy i nasiona (lub siekamy) i razem ze startą skórką pomarańczy dokładamy do suszonych owoców.
  2. Obieramy i kroimy na cząstki pomarańczę i i gruszkę, przekładamy je do malaksera i miksujemy na papkę, dokładamy pulpę jabłkową, stewię i dokładnie mieszamy. Całość przelewamy do pojemnika z podziałką i sprawdzamy czy jest 500 ml mieszanki, w razie gdyby tyle nie było dokładamy któregoś z owoców-zmiksowanego. 
  3. Płyn przelewamy do garnka, stawiamy na średnim ogniu, przykrywamy pokrywką i doprowadzamy do wrzenia. Następnie wmieszamy płatki owsiane, otręby, suszone owoce z orzechami i nasionami. Całość mieszamy przez ok. 5 minut, aż masa stanie się kleista.
  4. Masę przekładamy do kwadratowej formy 25x25 cm, wyłożonej papierem do pieczenia. Rozprowadzamy ją równomiernie i lekko nacinamy, tworzą 14 batoników. Pieczemy na najniższej półce piekarnika, nagrzanego do 190 stopni C przez 45-50 minut, po czym przekładamy na kratkę do ostudzenia.



Mobilna Owsianka Śniadaniowa

2 komentarze:

  1. Przepis brzmi smakowicie, chyba wypróbuję. Lubię tego typu batoniki, swietnie sprawdzają sie gdy spaceruję z wózkiem

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...