piątek, 25 marca 2016

CHLEBKI NA ŻUREK

Odkąd pierwszy raz na weselu mojej cioci dostałam żurek podany w chlebowych miseczkach wiedziałam, że będzie to coś co sama będę chciała zrobić. Było to jakiś czas temu i szczerze mówiąc chlebki wypadły mi z głowy. Jednak nadszedł czas przygotowań wielkanocnych i tym samym przypomniałam sobie o tym co miałam zrobić. Chlebki te kojarzą nam się głównie z żurkiem, dlatego podrzucam przepis na prowizoryczne miseczki, w których możecie podać swoim gościom zupę na Wielkanoc. Na pewno zrobią niemałe wrażenie, a dodatkowo wam powiem, że nie są trudne w przygotowaniu. Jedyne o co musicie zadbać, to dobrze wypieczony spód, który nie może przeciekać gdy naleje się do środka zupy. Wystarczy jedynie trzymać się czasu i nie wyjmować ich za wcześnie, a na pewno wyjdą świetne.


Składniki na 4 (niewielkie) bochenki:
  • 500 g mąki pszennej 
  • 300 ml wody
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • łyżeczka cukru
  • 2 łyżeczki soli
  • 7 g suchych drożdży
  • lekko roztrzepane białko - do posmarowania bochenków przed pieczeniem 
Przygotowanie:
  1. Wszystkie składniki zagniatamy na gładkie i sprężyste ciasto, a następnie odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok.1-1,5 godziny do podwojenia swojej objętości. 
  2. Po tym czasie ciasto lekko zagniatamy i dzielimy na 4 równe części. Z każdej z nich odrywamy kawałek, z którego powstanie uchwyt do pokrywki. Formujemy cztery okrągłe bochenki, a z pozostałych kawałków 4 kuleczki, które następnie smarując białkiem przyklejamy do powstałych bochenków. Odstawiamy do wyrośnięcia na 30 minut.
  3. Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni C. Przed włożeniem bochenków, smarujemy je białkiem, po czym pieczemy przez 20-30 minut. Chlebki mają być rumiane, a popukane od spodu wydać głuchy dźwięk. Upieczone wyjmujemy do przestudzenia na kratkę.
  4. Przed podaniem ścinamy wierzch chlebka i wydrążamy środek. Środek i zewnętrze smarujemy oliwą i pieczemy przez 10 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni C. Do tak przygotowanych "miseczek" bez obaw możemy nalewać zupę :)
Chlebki można przechowywać kilka dni w chlebaku lub innym szczelnym miejscu, lub zamrozić.





Przepis pochodzi ze strony Fabryka Kulinarnych Inspiracji




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...