środa, 23 marca 2016

CHRZAN NA 3 SPOSOBY

Sądzę, że nikt nie wyobraża sobie świąt wielkanocnych bez żurku czy kiełbasy. Jest wiele dań tradycyjnych dla tego okresu jak jajka, pasztety, pyszne wędliny i jeszcze raz kiełbasa. Ale kluczową rolę spełnia również... chrzan! To on dodaje charakteru i lekkiej pikanterii tym potrawom. Zauważcie, że jest on jedzony z większością wielkanocnych dań. Nie jest to przypadek, bowiem świetnie się z nimi komponuje. Nie muszę wam chyba opisywać jego smaku, bo większość z was z pewnością go już nieraz jadła. Wiem jednak, że nie wszyscy przepadają za jego specyficznym ostrym smakiem-do niedawna ja również należałam do tej grupki osób. Zaczęłam go jednak powoli jeść przez rozum ze względu na mnóstwo wartości odżywczych i powoli  się z nim "oswajać". Chrzan przede wszystkim ułatwia trawienie, poprzez pobudzanie kwasów trawiennych. Jest to szczególnie ważne przy spożywaniu tłustych dań i potraw, a więc jak znalazł na stół wielkanocny. Co więcej wspomaga leczenie kamicy nerkowej, reumatyzmu, zawiera mnóstwo witaminy C. O jego właściwościach mogłabym się jeszcze długo rozpisywać, tak więc sami widzicie jaki jest wartościowy. Zachęcam was do przygotowania chrzanu idealnego, korzystając z mojego przepisu, a w wolnym czasie o nim  więcej poczytać.



 Składniki:
  • laska chrzanu (ok. 250 g)
  • 1/4 szklanki gorącej wody
  • kilka kropli stewii (można zastąpić cukrem) 
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • szczypta soli
  • jogurt 
  • 1 mały burak (ok. 75 g)
Chrzan - przepis podstawowy
Przygotowanie:
  1.  Chrzan obieramy i trzemy na tarce o najdrobniejszych oczkach. Do startego chrzanu wlewamy sok z cytryny, gorącą wodę, wsypujemy nasz słodzik, sól i dokładnie mieszamy.
Chrzan jogurtowy
Przygotowanie:
  1. Do chrzanu z przepisu podstawowego dokładamy partiami po łyżeczce jogurtu do uzyskania kremowej konsystencji.
Ćwikła
Przygotowanie:
  1. Buraka gotujemy w minimalnej ilości wody, obieramy i trzemy na tarce o najdrobniejszych oczkach. Mieszamy z 1/3 ilości chrzanu z przepisu podstawowego.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...