Składniki:
- garść obranych orzechów włoskich
- 1/2 cytryny
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
- 1 łyżka posiekanego świeżej bazylii lub ulubionych ziół
- 1 mały ząbek czosnku
- oliwa z oliwek
- sól, pieprz
- 2 filety z dorsza
- 2 łyżeczki masła
- DO PODANIA: ryż jaśminowy/pieczone ziemniaki
- Na suchej patelni podprażamy orzechy, które następnie siekamy. Z połówki cytryny wyciskamy sok, dodajemy do niego orzechy, natkę pietruszki, bazylię, posiekany czosnek i łyżkę oliwy. Doprawiamy solą,pieprzem i całość mieszamy.
- Rybę myjemy i osuszamy, nacieramy oliwą, solą i pieprzem. Żaroodporne naczynie smarujemy oliwą, układamy w nim kawałki ryby. Kawałek papieru do pieczenia moczymy wodą, ugniatamy lekko w dłoniach i przykrywamy nim rybę. Naczynie wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C na ok 15 minut.
- Po tym czasie wyjmujemy ryby z piekarnika, zdejmujemy z nich papier i nakładamy na nie wcześniej przygotowaną panierkę. Wkładamy ponownie do piekarnika na 10-15 minut. 5 minut przed wyjęciem na każdy filet nakładamy po łyżeczce masła.
Delikatna ryba i chrupiąca posypka - to musiało smakować wybornie! :)
OdpowiedzUsuńTak własnie bylo :)
UsuńDorsz jest pucha. Ostatnio niestety kupiłem filet lecz było w nim tyle ości, że popsuło to efekt całego dania.
OdpowiedzUsuńŚwietny pomysł na dorsza! Ostrzegam, że przepis zmałpuję przy okazji ;)
OdpowiedzUsuńDziękuję bardzo! Bardzo się cieszę, że przepis się spodobał, śmiało małpuj :D
Usuń