środa, 23 grudnia 2015

MAKOWIEC

 Nie wyobrażam sobie świąt bez domowego makowca. Robimy go co roku z tego samego przepisu, a mimo wszystko jeszcze nikomu się nie znudził. Jest wykonany z mojego ulubionego ciasta drożdżowego, tego samym co w tym przepisie. Ciasto wychodzi cudownie miękkie i puszyste, znacznie lepsze od kupnego, zbitego makowca, oblanego mnóstwem lukru.



 Składniki na ciasto- foremka wymiarów 30x12:
  • 250 g mąki
  • 80 g cukru
  • 50 g masła
  • 20 g drożdży
  • 2 jajka
  • pół szklanki mleka
Składniki na mak:
  • 1 szklanka maku
  • pół szklanki masła
  • 3/4 szklanki cukru
  • 2 jaja
Przygotowanie maku:
  1. Mak zalewamy wrzącym mlekiem na ok.2-3 godziny. Po tym czasie przekładamy go na sitko i odsączamy, a następnie mielimy go na drobnych oczkach (najlepiej 2 razy).
  2. W garnku rozpuszczamy masło z cukrem, a gdy się rozpuści wsypujemy zmielony mak i podgrzewamy mieszając (trzeba uważać, aby się nie przypalił).
  3. Gdy mak będzie bardzo gorący wbijamy pojedynczo jajka, bardzo szybko mieszając, w przeciwnym razie białka mogą się ściąć, a tego nie chcemy. Mieszamy jeszcze ok. 2 minuty i odstawiamy do ostudzenia.
Przygotowanie:
  1. Do miski kruszymy drożdże, ucieramy je z łyżką masła na rzadką masę i zalewamy 1/4 szklanką ciepłego mleka. Miskę przykrywamy ścierką i odkładamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na 15 minut.
  2. W oddzielnej misce ukręcamy 1 jajko z cukrem na kogel-mogel. Do dużej miski przesiewamy mąkę, w środku robimy zagłębienie i wlewamy wyrośnięte drożdże, kogel mogel i pozostałe mleko.
  3. Składniki starannie łączymy, a następnie dodajemy roztopione letnie masło. Zagniatamy bardzo dokładnie (ok. 10 min). Miskę przykrywamy ścierką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, do podwojenia objętości na około godzinę. 
  4. Ciasto rozwałkowujemy na grubość ok.1 cm , smarujemy roztrzepanym białkiem (z drugiego jajka), przykrywamy równą warstwą maku i ściśle zwijamy w rulon , podwijając pod spód brzeg placka i oba końce. Struclę wkładamy do blachy, wysmarowanej tłuszczem i odstawiamy do wyrośnięcia na ok. 1 godzinę. 
  5. Wyrośnięte ciasto smarujemy pozostałym żółtkiem i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 170 stopni na ok. 45 min.
  6. Ciasto delikatnie wyjmujemy z blachy po 5 minutach i odkładamy na kratkę albo na ścierkę do góry nogami, a spód odparował.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...