Składniki na ciasto:
- 2 szklanki mąki pszennej
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka cukru
- 12 g świeżych drożdży
- 3/4 szklanki ciepłego mleka
- 1 żółtko
- 30 g roztopionego i ostudzonego masła
- 1 roztrzepane jajko do posmarowania pasztecików
- sezam lub inne nasiona do posypania na wierzch
- 400 g mięsa z rosołu (waga po oddzieleniu od skóry i kości) - ja użyłam udźca z indyka
- 1 cebula
- 1 łyżeczka suszonego majeranku
- 1/2 szklanki ciepłego rosołu
- ugotowana marchewka lub pietruszka z rosołu.
- sól, pieprz
- Cebulę bardzo drobno siekamy i podsmażamy na rozgrzanym oleju. Mięso, cebulę i marchewkę lub pietruszkę przepuszczamy przez maszynkę do mielenia. Stopniowo dodajemy rosół i wyrabiamy ręką-rosołu ma być tyle, aby farsz był wilgotny, więc w razie potrzeby dodajemy go trochę więcej.
- Farsz doprawiamy solą, pieprzem, majerankiem i dokładnie mieszamy.
- Do miski wsypujemy mąkę i sól. Do małej miseczki kruszymy drożdże, wsypujemy cukier i mieszamy z kilkoma łyżkami ciepłego mleka. Odstawiamy na 15 minut.
- Do mąki dodajemy wyrośnięty zaczyn, resztę mleka, żółtka i masło. Wyrabiamy na miękkie i elastyczne ciasto (w razie potrzeby można podsypać mąki). Miskę przykrywamy ściereczką i odstawiamy, by podwoiło swoją objętość na ok 1-1,5 godziny.
- Wyrośnięte ciasto dzielimy na dwie części. Każdą z nich wałkujemy na płasko, wykładamy na środek grubą warstwę farszu, brzegi zlepiamy i odwracamy zlepieniem do dołu.
- Obie rolady przykrywamy ściereczką i odkładamy do wyrośnięcia na pół godziny.
- Wyrośnięte rulony kroimy ostrym nożem na kawałki (szerokość ok.3 cm) i wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Smarujemy je żółtkiem i posypujemy sezamem lub innymi nasionami. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na ok.15-18 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz