wtorek, 29 grudnia 2015

SERNIK "PAN ŚLIWKA"

Aż trudno uwierzyć, ale jest to mój pierwszy przygotowany w życiu sernik. Kocham piec desery, wszelkiego rodzaju ciasta, ciasteczka, torty lecz do sernika podeszłam po raz pierwszy. Sądziłam, że na początek przygotuję tradycyjny sernik na zimno, z galaretką i owocami. Jednak gdy zobaczyłam na blogu Kwestia Smaku przepis na sernik ze śliwką i czekoladą stwierdziłam, że rozpocznę moją sernikową przygodę od niego. Dodałam go do mojej listy "do zrobienia"i nie odkładając moich zamiarów na potem zabrałam się do pieczenia. Tym oto sposobem powstał niezwykle delikatny sernik z suszonymi śliwkami, pokryty warstwą czekolady-istne niebo! 

Składniki na spód:
  • 120 g krakersów
  • 100 g orzechów
  • 2 łyżki masła orzechowego
  • 50 g masła
  • 60 g cukru trzcinowego
Składniki na masę serową (powinny być w temp. pokojowej):
  • 1 kg zmielonego sera
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 5 jajek
  • 1 puszka (400 ml) mleka kokosowego
  • 150 g suszonych śliwek
Polewa czekoladowa:
  • 125 ml mleka kokosowego (odłożone z masy serowej)
  • 100 g gorzkiej czekolady
  • płatki migdałowe, orzechy lub śliwki do dekoracji
Przygotowanie spodu:
  1.  Dno tortownicy o średnicy 25 cm wykładamy papierem. W rozdrabniaczu najpierw rozdrabniamy orzechy, później krakersy. Dokładnie mieszamy z masłem, masłem orzechowym i cukrem. Masą wykładamy dno i boki tortownicy, mocno uklepując ręką lub łyżką. Wstawiamy do lodówki.
  2. Do miski wkładamy ser, mąkę, cukier i miksujemy do połączenia się składników na średnich lub małych obrotach. Następnie dodajemy po jednym jajku, a pod koniec dodajemy mleko kokosowe z puszki ( zostawiamy ok.125 ml mleka na polewę, może być woda kokosowa z dna) i miksujemy.
  3. Śliwki kroimy w kostkę i dodajemy do masy, którą następnie wylewamy na schłodzony spód.
  4. Na dno piekarnika, nagrzanego do 175 stopni C wkładamy naczynie żaroodporne, wypełnione gorącą wodą. Wyżej wstawiamy tortownicę i pieczemy 20 min, następnie zmniejszamy temperaturę do 120 stopni C i pieczemy jeszcze ok. 60-70 minut.
  5. Gdy sernik się ostudzi, obkrajamy jego boki i delikatnie wyjmujemy z blachy. Nie przykrywając go, wkładamy do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc.
  6. Następnego dnia przygotowujemy polewę czekoladową: Odłożoną wcześniej resztę mleka kokosowego i połamaną czekoladę podgrzewamy w garnuszku, stale mieszając do uzyskania gładkiej masy. Odstawiamy do przestudzenia, a następnie polewamy nią sernik. Dekorujemy prażonymi płatkami migdałowymi, orzechami lub śliwkami. Przechowujemy w lodówce.
Przepis pochodzi ze strony Kwestia Smaku




Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...