Przepis na 2 duże salaterki:
- 850 g ryby (ja użyłam mrożonego mintaja)
- 1 nieduża cebula
- 1 łyżeczka masła
- półtorej łyżeczki cukru
- 3 litry wywaru warzywnego do gotowania ryby + 2 litry na galaretkę
- 2 jajka
- 2 łyżki otrębów owsianych
- 2/3 marchewki z wywaru
- żelatyna
- sól, pieprz
- Cebulę trzemy na tarce i podsmażamy na łyżeczce masła. Po chwili dodajemy 2 łyżki wody, pół łyżeczki cukru i odparowujemy. Odkładamy do przestudzenia.
- Surową, lekko rozmrożoną rybę mielimy i porządnie odcedzamy wodę. Solimy ją, pieprzymy, dodajemy 1 łyżeczkę cukru i żółtka z jajek. Mieszamy.
- Do masy dodajemy przestudzoną cebulę i otręby owsiane.
- Białka ubijamy i delikatnie mieszamy z farszem. Odkładamy go na pół godziny, aby masa zgęstniała (ryba jeszcze się ściśnie w czasie gotowania).
- Formujemy 2 wałki: gazę pryskamy wodą, obsypujemy mąką i wykładamy walec farszu. Ściśle go owijamy gazą i obwiązujemy dookoła sznurkiem wzdłuż całego walca.
- Walce wkładamy do gotującego się wywaru i gotujemy na małym ogniu ok. 25 minut. Walce muszą mieć sporo miejsca w garnku, gdyż puchną w czasie gotowania. Po tym czasie odwracamy je na drugą stronę i gotujemy kolejne 25 minut.
- Walce wyjmujemy, przykrywamy deską, a na nią stawiamy coś ciężkiego, aby je dociążyć-dzięki temu ryba się odpowiednio ściśnie. Zostawiamy na noc.
- Następnego dnia do gorącego wywaru warzywnego dodajemy tyle żelatyny ile jest wskazane na opakowaniu dla 2 litrów płynu. Czekamy, aż żelatyna lekko stężeje. W tym czasie odwijamy gazę z walców rybnych, kroimy je w plastry. Dno półmisków zalewamy cienką warstwą galaretką i wstawiamy na chwilę do lodówki, aby stężała.
- Półmiski wyjmujemy, na galaretkę wykładamy plastry rybne, pokrojone marchewki (można również dodać kilka suszonych śliwek lub ugotowanych jajek) i zalewamy resztą galaretki. Wkładamy do lodówki.
a może być karp? czy lepiej nie
OdpowiedzUsuńTen komentarz został usunięty przez autora.
Usuńoczywiście, tylko musi to być filet bez ości :)
Usuń